Gorska pot Vršič – Sleme je vedno prijetna popestritev jutra. Avto pustiš na Vršiču na parkirišču, če imaš srečo in se odpraviš na približno 40 minut dolgo pot na Sleme. Pot je markirana in urejena in namenjena vsem vrstam pohodnikom – razen tistim, ki pridejo v gore v visokih petkah. Seveda se ta tura precej razlikuje od recimo tiste na Krnsko jezero, ki je padla naslednji dan in tudi obiskovalci se obnašajo drugače.

Sam v gorah vedno pozdravljam, saj se mi zdi to nekakšen kodeks. Ampak na tem “sprehodu” odzravi le malokdo. Večina ti nameni precej začuden pogled, v smislu, saj se ne poznamo, kaj me pozdravljaš. Vendar obstajajo tudi tisti, ki te pozdravijo in ti namenijo še kakšno prijazno besedo!

Precej obiskovalcev je bilo očitno prepričanih, da je “sprehod” na Sleme enak sprehodu na Šmarno goro. Vendar so kaj kmalu ugotovili, da to dvoje ni povsem enako, saj se tukaj vseeno nekaj minut vzpenjaš po skalah. Barva njihovega obraza je povedala vse, prav tako pa tudi njihovo globoko dihanje. Še ena stvar me je presenetila – namreč večina se jih je obnašal tako kot na naših avtocestah – ni šans, da bi spustili mimo koga, ki je hitrejši in ima drugačen tempo, kot je njihov.

To pot definitivno priporočam vsakomur, ki nima veliko pohodniških izkušenj in premalo kondicije, kajti pot je ravno dovolj strma na trenutke, in obiskovalca očara s čudovitimi razgledi. Prav tako pa bo veliko obiskovalcev ugotovilo, da za pohode potrebuješ veliko energije in tudi dosti volje in veliko boljše je, da to ugotoviš tukaj, kot nekje na kakšni resnično zahtevni poti v gore. Na žalost se suša pozna tudi na Slemenu, kjer ni več “jezerčkov”, prav tako pa sem pogrešal vrane – ampak je bilo zato toliko več obiskovalcev!