Včeraj se je na Igu zgodila balonarska nesreča, o kateri so nas mediji cel dan ažurno obveščali. Začelo se je že kmalu po nesreči, ko so v javnost prišle nepreverjene informacije (kajti preverjenih tudi ni bilo mogoče dobiti!) in potem je cel dan sledilo poročanje iz kraja dogodka, komentarji udeležencev v nesreči, tiskovna konferenca zdravnikov, izjave očividcev.. Novinarji so dobili material, ki so ga v teh časih potrebovali – ja, zelo grdo se sliši, ampak točno tak občutek sem dobil, ko sem gledal poročanja na televiziji. In v tistem trenutku sem tudi tvitnil spodnji stavek:

Zakaj sem se to začel spraševati. Ok, zgodila se je nesreča. Javnost ima pravico do obveščenosti. Umrli so ljudje. Vendar 25 in več minutni prispevek, ki sta ga nesreči namenila Kanal A in Pop Tv, se mi zdi v vsakem primeru pretiravanje! Kot sem že zgoraj omenil – poročanje od tukaj, vklop v živo tja, pogovor s tem, pogovor z drugim, pogovor z nekom v studiu. Ja, pozna se deficit “zanimivih” zgodb za medije v tem času. In tale zgodba je velika. In je bila cel dan, verjetno!, tudi tema večine pogovorov, ko so ljudje pametovali kako je do nje prišlo.

Zakaj se mi zdi zgodba pretenciozna? Vso stvar sem pogledal iz drugega zornega kota. Ok, prav je, da se obvesti javnost. Ok, prav je, da se začne razmišljati o tem, zakaj je prišlo do nesreče. Ampak da iz tega v končni fazi nastane “telenovela”, pa mi ni všeč. In to iz preprostega razloga – ker so bile v tej zgodbi žrtve! In ne bi si želel biti na njihovem mestu, ob takšnem poročanju medijev. Ja, osnovne informacije ja, ampak pol urna saga v prime timeu je pa čisto pretiravanje. Namreč seciranje dogodka, kot da so mediji postali “CSI”, je šlo preko vseh meja.

Ampak to je samo moje mnenje! Verjetno je bil večini ljudi ta način poročanja celo všeč, kajti dobili so podrobne podatke, kaj se je zgodilo in kako se je zgodilo in če bi obstajal še filmček, kako balon pada in kako ljudje skačejo iz njega v smrt, bi bilo vse skupaj še veliko boljše!! (sarkazem off!) Ne, takšno poročanje medijev je zame mrhovinarstvo!

In še ena stvar – “like” pod člankom o tragediji in štirih mrtvih? Upam, da se hecate mediji!?!