Pred parimi dnevi je Dejan Karba, novinar ki je “odkril” da ima Franc Rode nezakonskega sina, ki je veliko pisal o Patrii,… izgubil službo na časniku Delo. Povod za to je bila “afera”, oz. iskanje informacij o Janezu Janši, Urški Bačovnik in njunem sinu. Ampak vse informacije, ki so se pojavile v medijih v preteklih dneh o tem, kako je vse skupaj potekalo, je danes zamajala izjava direktorja policije Stanislava Venigerja, ki je javno priznal, da mu Karba ni poslal SMS-a, na katerim je temeljila celotna zgodba, ki so jo nekateri mediji plasirali v javnost in s tem omogočili preprost linč Karbe.

Vendar po vrsti. Novinarstvo v Sloveniji je precej preprosta stvar in kopiranje “nepreverjenih” informacij med portali je nekaj povsem normalnega. Tudi kasnejše spreminjanje novic, ni nič novega. In točno to so naredili pri Reporterju, oz. novinar Igor Kršinar, ki je “spravil ven” zgodbo o Karbi in njegovih vprašanjih direktorju policije Venigerju. Spremenjen tekst je sedaj takšen (vir):

Generalni direktor policije Stanislav Veniger je prejel sms sporočilo tiskovnega predstavnika policije, v katerem mu je poslal prejeto „neuradno vprašanje, da naj bi predsedniku vlade umrl sin, da naj bi bil poln uspaval ali ali policija dela kaj na tem.“ Prvi mož policije je šokiran o sms sporočilu Delovega novinarja obvestil notranjega ministra Vinka Gorenaka, ki je bil enako šokiran in tudi ni ničesar vedel o tem.

Originalen tekst pa je še vedno moč najti na spletni strani Demokracije, kjer še niso “naredili popravkov”. In ja, razlika je očitna (vir):

Generalni direktor policije Stanislav Veniger je prejel sms sporočilo Dejana Karbe, v katerem mu je poslal „neuradno vprašanje, da naj bi predsedniku vlade umrl sin, da naj bi bil poln uspaval ali policija dela kaj na tem.“ Prvi mož policije je šokiran o sms sporočilu Delovega novinarja obvestil notranjega ministra Vinka Gorenaka, ki je bil enako šokiran in tudi ni ničesar vedel o tem.

Seveda je takoj zraven pristavil svojo skledico tudi Požareport, ki je objavil še malce dodatno začinjeno zgodbo (vir)

Zgodba naj bi šla takole. Karba je v nedeljo dopoldne generalnemu direktorju policije Stanislavu Venigerju prek SMS-a poslal “neuradno vprašanje”, da naj bi predsedniku vlade umrl sin, ki naj bi bil poln uspaval, in ali policija kaj dela na tem. Veniger je menda šokiran obvestil svojega resornega ministra za notranje zadeve Vinka Gorenaka. Hkrati z direktorjem Venigerjem je Karba podobno vprašanje poslal tudi tiskovnemu predstavniku generalne policijske uprave Dragu Menegaliji in ga še “začinil” z informacijami, da naj bi otroku “pomagali na oni svet,” patolog, ki naj bi “ugotovil smrt otroka”, pa bi moral zahtevati kriminalistično preiskavo. Novinar Dela se je pri tem skliceval na tri vire, ki jih ni hotel navesti, med temi viri pa naj bi šlo tudi za novinarje.

Prekleta neznosna lahkost medijskega linčanja ljudi v Sloveniji. Ne sodim o tem ali je Karba dober novinar ali ne. Ne sodim o tem ali je prav, da se sprašuje takšne stvari ali ne. Samo primerjam dejstva, ki pa so tukaj prav jasna in se točno vidi kako se pri nas razvijajo zgodbice, oz. kako se seme razraste v plevel in človek je kriv, ker je tako rekel določen medij!

Seveda manjka v tem mozaiku še zadnja informacija, ki pa zgornje tri zgodbe postavi v povsem drugačen kontekst in prikaže prej omenjeno linčanje, ko nastane potreba po tem (vir):

Dejan Karba je danes od generalnega direktorja policije Stanislava Venigerja zahteval javno pojasnilo glede domnevno poslanega SMS-sporočila. Z istim pozivom se je obrnil tudi na Igorja Kršinarja, novinarja Reporterja in avtorja članka o tem, kaj in koga je o domnevni družinski tragediji spraševal Delov novinar. Veniger je bil danes jasen: ni dobila SMS, prav tako tudi ni nikomur dejal, da ga je.