Verjetno se je že marsikdo od vas srečal s podobno zgodbo, kot sem se jaz v teh dneh. Namreč, ko se preseliš v novo stanovanje (v Ljubljani, da ne bo pomote), je prva stvar, ki si jo zaželiš, internet. Televizija je na spisku želja šele nekje daleč zadaj, vendar sam si življenja brez interneta ne znam predstavljati. Ker sem razvajen s hitrim internetom in sem v tem primeru sanjarjenje o visokih hitrostih potlačil in se odločil, da mi hitrost sploh ne bo pomembna, ampak mi bo edino pomembno to, da bi dobil internet v stanovanje v enem dnevu!

Nekako sem si predstavljal, da v letu 2013 to ni več znanstvena fantastika in da se mi lahko takšna želja tudi uresniči. Vendar po parih klicih, na par ponudnikov dostopa do interneta sem ugotovil, da je tudi v letu 2013 to še vedno znanstvena fantastika.

Odgovori, ki sem jih dobil v petek, so bili med seboj precej različni. Od tega, da bom na priključek čakal od treh tednov do meseca dni, do tega, da na željeni lokaciji ni mogoč dostop do interneta, kot tudi do obljube, da me bodo že v petek popoldan poklicali in obvestili kakšne so možnosti za dostop do interneta. Danes, ko pišem tole, je ponedeljek in še vedno nisem prejel klica.

Ker internet potrebujem, ne samo za zabavo, ampak tudi za službene obveznosti, so me odgovori precej negativno presenetili, saj bi vseeno pričakoval, da se v teh razmerah na trgu, najde ponudnik, ki se za svojo novo stranko malce bolj potrudi. Vseeno znesek okoli 40 eurov mesečno za dostop do interneta ni tako majhen znesek. Če k temu prištejem še 24 mesečeno vezavo in verjetno, če bi bil prodajalec na drugi strani malce bolj marketinško usmerjen in bi mi zraven prodal še IPTV, ali pa še karkoli drugega, kar sicer ne potrebujem, ampak sem bil v fazi “nakupovanja”, bi lahko operater na meni precej dobro zaslužil. Vendar se to ni zgodilo in sem moral iskati rešitev drugje.

Na žalost tudi ne prebivam v okolici centra Ljubljane, kjer je sedaj možen dostop do brezžičnega omrežja WiFree in za katerega bi bil pripravljen plačati. Prav tako nimam soseda, ki bi imel odprto svoje brezžično omrežje, oz. jih še ne poznam dovolj, da bi jih prosil, če mi dajo geslo do svojega brezžičnega interneta – ker par omrežij obstaja, torej je očitno tudi kdo izmed ponudnikov tukaj že prisoten.

Za prve dni sem seveda izkoristil vključen prenos podatkov pri svojem mobilnem operaterju, ampak interneta doma ne uporabljam samo jaz. Torej je bila edina možna opcija da si uredim dostop do mobilnega interneta preko mobilne WLAN-dostopne točke in zakupa neomejenega prenosa podatkov. Zadeva deluje. Sicer hitrosti niso ravno tako visoke, kot sem jih sicer navajen na internetu po “kablih”, ampak za prvo silo bo tole zadostovalo.

Tudi v letu 2013, ko so vse stvari digitalne in ko operater točno ve, kakšna je situacija na kateremkoli naslovu glede njegovega omrežja, se zgodijo situacije, da uporabnik ne more dobiti dostopa do interneta v enem dnevu, oz. niti informacije o tem, ali je so sploh možno, če se ne odloči za mobilni internet, ki pa je v večini primerov dostopen povsod in se lahko uporablja od tistega trenutka, ko si uporabnik to zaželi.

wifreeljubljana3

11 Responses to Dostop do interneta v enem dnevu?

 1. Ziga pravi:

  V tem koncu je meni najbolj ustrezal Telemach, rabili “samo” tri dni in to davnega leta 2007.

 2. Podplat pravi:

  Hja, tukaj v Gorici ravno tako ni možno dobiti internet v enem dnevu. V času čakanja smo prisiljeni iti v knjižnico ali v kak lokal. Sam sem se mesec dno poprej dogovarjal okoli interneta. Telekom je potreboval 2 meseca da si je sploh prišel ogledat situacijo, kabelska KATE katere stranka sem bil na starem naslovu, pa je peišla hitro in na dan selitve tudi uredila dostop. Tako sem ostal pri njih. T2 so rekoi da je nemogoče, ker jim napeljava še nekaj časa ne bo delala. Več ponudnikov pa gakrat ni bilo. Zdaj se tu v Gorici opažajo reklame za Telemach. Ampak več o tem ne vem. Bom moral vedeti, če se bom spet selil.

 3. Andrej pravi:

  Hja, moje izkušnje so relativno podobne od predhodnikov. Selitev iz “ruralnih koncev” v Ljubljano. Internet bi, prosim. Ja, gospod, to pa ne gre kar tako. Pa pol ponudbe, kaj se da dobiti. Aja, še IPTV bi? Amm, 1mbit internet + tv, če želite. Ugh. Drugi? 2mbit+tv. T2? 10mbit+tv – wow. Cca. en teden in je bilo up and running. Saj oni bi takoj vse zrihtali, ampak Telekom, ki rihta kable, si vzame nekaj časa. Pa pol tega dratarja dobit, pa onega, da pridejo do hiše vse porihtat, pa malo traja. V končni fazi sem pa tudi njih ukinil in vzel kabelski dostop, je bil že v hiši kabel, do 120mbit. Par dni je trajalo, da je njihov mojster prišel in zrihtal. Seveda pa med čakanjem ni bilo druge možnosti kot mobilni internet, na srečo je dober 3G v okolici ;)

  My point is: če v stanovanje ni pripeljane optike ali žice, boš čakal. Morajo take in drugačne monterje potegnit in stvari fizično urejat. Če so kabli že pripravljeni, potem gre hitro.

 4. StiH pravi:

  Hehe, a se ti ne da kidat snega, pa si se preselil v okolje, kjer to naredijo namesto tebe sosedje? ;)

 5. Anonimno pravi:

  V Ljubljani smo pred parimi meseci dobili Telemach v istem dnevu. Tako, da gre. Mogoče smo imeli pa le srečo.

 6. Podplat pravi:

  Po moje je najbolje istačasno z odločitvijo o stanovanju takoj začeti z iskanjem internetnih ponudnikov.

 7. j pravi:

  Skoraj vsak ponudnik v SI ima na svoji strani moznost preverbe dostopa na doloceni lokaciji.

 8. Vito pravi:

  Internet zna bit kar podvig, tudi v Ljubljani. Če imaš do stanovanja/hiše optiko ali kabelsko, potem običajno ni problema, nasprotno pa je to kar problem, tudi če imaš bakreno telefonsko parico, kajti mora biti samo tvoja. Če je tako imenovan dvojček si ga že oplel…

 9. Spaka pravi:

  Te popolnoma razumem, sem bil v enaki situaciji, samo da sem jaz resil situacijo z mobilnim internetom. Izgleda da se ponudniki interneta ne zavedajo oz. se jim ni potrebno zavedati, da lahko en teden nedostopnosti ze pomeni da si internetno mrtev in ob posel…Zalostno da se to dogaja tudi v Ljubljani, kjer bi clovek pricakoval, da so vsi kabli in prikljucki ze priklopljeni in da je internet stvar plug n’ playa

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.