Refresh

This website www.had.si/blog/2013/05/24/kozara-monument/ is currently offline. Cloudflare's Always Online™ shows a snapshot of this web page from the Internet Archive's Wayback Machine. To check for the live version, click Refresh.

Kozara – monument

Monumentalni spomenik padlim žrtvam ustaško – fašističnega terorja na Mrakovici na Kozari je več kot impozanten. Zgodovina in vse ostalo, kar ti kraji skrivajo bi nas moralo vedno opominjati na stvari, ki so se nekoč zgodile, pa jih ljudje preprosto pozabljamo, oz. niti ne vemo več, da obstajajo.

Več kot 33.000 civilnih žrtev je padlo v času ofenzive na Kozari, ki so jo Nemci poimenovali “Kozaraška epopeja”, oz. “Operacija zahodna Bosna”, in preko 70.000 jih je umrlo po taboriščih – od tega preko 23.000 otrok.

Okolica momunemta je urejena do popolnosti in tudi spomenik sam je, kljub temu, da je bil zgrajen že leta 1972. Avtor spomenika je Dušan Džamonja! Monument je dimenzij 34/16 metrov in je narejen iz armiranega betona in železa. Poleg njega je tudi muzej in spominske plošče, z imeni vseh, ki so izgubili življenje v bitki za Kozaro – definitivno priporočam ogled filma Kozara!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja