Zadnje čase opažam, da čedalje več gostincev sprejema samo gotovino. Saj verjetno poznate občutek, ko spiješ v družbi pijačo, ali dve in prosiš za račun in ugotoviš, da je denar ostal v avtu, ali pa celo doma in da je v denarnici zgolj kup plačilnih kartic! Tisti občutek, ko upaš, da imajo v lokalu POS terminal in da se ne boš preveč osramotil. Ponavadi ga nimajo!

No, niso samo gostinci tisti, ki so se odločili, da ne bodo več omogočali plačevanja z različnimi karticami, ampak tudi razne pekarne, trafike, manjše restavracije. Čedalje manj je lokalov, kjer lahko zapitek plačaš s kartico in čedalje več je poslovanja z gotovino. In to opažam ravno v času, ko se naš DURS trudi, da bi mu potrošniki pošiljali MMS s slikami računov!

Sam nisem gostinec in trgovec, ampak zgolj uporabnik teh “storitev”. In velikokrat se mi zgodi, da že sedim v lokalu, ko ugotovim, da nimam s seboj gotovine, imam pa par kartic. Vendar na žalost si ne morem prav veliko pomagati s tem – razen tega, da skočim do prvega bankomata, ki ponavadi ni ravno blizu, da lahko plačam zapitek. Pa to, da nimam gotovine ni kakšna kaprica, ampak dejansko v večini primerov pozabim denar v kakšnih drugih hlačah, avtu, ali pa celo v nahrbtniku.

Zakaj se gostinci čedalje redkeje odločajo za plačilo s karticami? Bolj kot sem razmišljal o tem, bolj preprosto se mi je zdelo vse skupaj:

 • gostinci stavijo na to, da imajo ljudje, ki hodijo v lokale s seboj gotovino, saj vedo, da njihov zapitek ne bo šel v par sto eurov. V lokalih, kjer se dogaja to, da so zapitki višji, sprejemajo plačilne kartice
 • plačevanje z gotovino je najlažje utajiti DURSu. Če so včasih imeli “dvojne blagajne”, se sedaj poslužujejo bolj sofisticiran metod – na koncu ne dobite računa, ampak dobite vmesni znesek za plačilo – kar ni enako račun. Ko plačate in shranite listek, gostinci lepo stornirajo vse skupaj in gre denar direktno v njihov žep
 • provizije na plačilne kartice so dokaj visoke – sploh pri gostincih, ki imajo malo prometa in kjer so zneski majhni. In takšnim gostincem vsak cent šteje
 • zakaj bi se gostinec sploh ukvarjal z “uporabniško izkušnjo”, oz. zakaj bi se obremenjeval s tem, ali ima obiskovalec gotovino, ali ne. Če je nima, se bo pač sprehodil do bankomata – problem je, ko si prvič nekje v mestu in niti ne veš, kje se kaj nahaja in potem kot brezglava kura iščeš avtomat, da ti izpljune denar
 • pri plačilu s karticami ni “trinkgelda” – napitnin. Saj če nimaš nič denarja, potem težko pustiš napitnino!

Razumem gostince, da se gredo takšno “igro”, ampak razumem pa tudi sebe, da nimam vedno pri sebi gotovine – v bistvu jo imam čedalje manjkrat, ker sem se navadil, da plačujem s karticami, telefonom in da mi “keš” skoraj ni več potreben. No, v zadnjem času sem že skoraj spremenil mnenje, saj je v večini primerov, ko si v lokalu, “keš” še kako pomemben. Razen, če dobiš na “lepe oči” in si tako pošten, da potem res neseš denar tja in plačaš zapitek.

Včasih, pred mnogo leti in v manjših krajih se še vedno lahko pije na “kredo”. Piješ in piješ, na koncu meseca pa plačaš zapitek. Ampak dvomim, da je to še vedno ravno pogost pojav?!

p.s.: nasvet za gostince – obesite tablo, da sprejemate samo gotovino pred vaš lokal – veliko manj neprijetnih situacij bo! in manj gostov!

restavracija_navigare_novigrad_01

15 Responses to Sprejemamo samo gotovino

 1. Tomaz Z. pravi:

  Od vseh stirih moznih tock velja samo ena: provizije za placila s karticami so previsoka. Marsikdo pride v lokal samo na kavo, sok, pivo; ne pa na celo serijo rund–matematika se ti preprosto ne izide.

 2. ZZ pop pravi:

  Potem pa med kartice spravi 20€ za vsak slučaj…

 3. potrošnik pravi:

  Lahko bi še raziskal, zakaj slo e-trgovine nimajo paypala;)

  • had pravi:

   ker je zelo tezko dobiti denar – v bistvu niti ni tako zakomplicirano, ampak vecina se jih odloci, da ne bo sla skozi proceduro – posiljanje celega kupa papirjev in prilivi na kartico visa electron (ce se prav spomnim), potem pa procedura z DURSom, ko moras posiljati porocila o davku.. v glavnem vecina se jih potem ne odloci za to..

 4. Tamara pravi:

  Konkretno jaz nimam pay pal-a zato, ker Abanka ne ponuja vise elecron za pravne osebe, klasične vise pa ne bom imela, ker je kreditna kartica, kar pomeni, da je procedura pridobitve enaka, kot da bi jemala kredit + osebne menice. Sicer pa se da dobit viso electron brez kakšnih posebnosti, saj gre za debetno kartico. Tudi postopek, kako se pridobi denar, je čisto sipl. Provizije pri pay pal so enake ali pa celo malce višje kot pri poslovanju s kreditnimi karticami. Sem pa osebno mnenja, da več kot imaš plačilnih sredstev/opcij na voljo, več prodaš. Torej, jaz bi z veseljem ponudila pay pal, če bi lahko.
  P.S. Ne me spraševat, zakaj ne menjam banke, prosim.

 5. David pravi:

  Roni…. mislim da si si malo napačno predstavo naredil nad vsem skupej…. namreč, večina gostincev nima POS terminalov predvsem zaradi visokih provizij, ki si jih banke poberejo….

  Kar se pa brisanja računov tiče, je nov zakon tako dobro narejen, da je brisanje praktično nemogoče… oziroma, ga je mogoče odkrit v 5 minutah, za kar pa večina gostincev ne upa več glave na tnalu imet.

  Iskreno sem se vedno čudil ljudem, ki grejo v lokal na kavo za 1,30… in hočejo ta znesek plačat s kartico…. it’s wrong on so many levels.

  Rešitev vsega je… mej vedno enga dvajsetaka s sabo in to je to. Sej si v končni fazi lahko nekje v podzavesti naštimaš, da v kafič ne greš, če nimaš $$$ v žepu… easy!

 6. Ckeeper pravi:

  Meni gre na živce, da moram imeti pri sebi gotovino samo zato, da lahko hodim na kosila med tednom. Če že to ni preveč, potem dostikrat luzerji še drobiža nimajo. Cel kup nevšečnosti mi povzročajo zato, da se lahko gredo utajo davkov. Se pa spomnim, da mi je kar kri zavrela pred časom, ko sem klical v neko trgovino, če lahko plačam s kakšno kartico in mi zabrusijo: “Samo gotovina.” Ko sem jih vprašal: “Kaj pa vsaj plačilna?” Bebec mi odvrne: “Gospod, samo gotovina”. Sem se lepo poslovil in to je bilo to. Nimam niti volje, da bi par krepkih povedal takim kretenom. Zadnjič sem na TV-ju gledal tistega gospoda, ki pride reševat hotele, ki so v finančnih težavah. In reče direktorici: “Glede te vaše cash-only politike …” Ona pa takoj začne nabijat 9000 izgovorov – to je drago, so grozne provizije – tudi do 2%, to ne gre, bla, bla bla … Sami se odločite – ponudite mi enostaven način plačila, ali pa NE KUPIM NIČ!!! Naj izračunajo ti telebani, kaj je ceneje – 2% provizija ali nenakup!

  Letos mi je nepričakovano po 5 letih crknila klima. Gledam po trgovinah kaj se dobi, tam nekje za 600€ so že solidni primerki. Zdaj ko so zjebali diners sem potem malo spraševal kako je z obroki … Najraje bi 10 plačilnih list pa 9000 izpiskov in to je HITRI kredit?! Toliko sem jih imel vrh glave, da sem enostavno pograbil najcenejšo z 2 letno garancijo za 320€ in plačal na keš. Če me mislite spravljat ob živce z nekimi procedurami pač NE BOM KUPIL.

 7. Odgovor za Ckeeper pravi:

  Pa koga boli kur++ če ti boš kupil ali ne. Ne moreš ti kredita dajati kar tako, brez zavarovanja in podatkov o kreditojemalcu. Če bi bil trgovec, bi videl kakšne pizdarije so kartice ( čakanje na lastni denar ali še boljša scena, da ga sploh ne dobiš na koncu, kot v primeru Diners ). Bedak!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.