Zadnje čase opažam v Sloveniji zanimiv fenomen – lokali, ki so dolga leta samevali, so sedaj postali domače pekarne in prodjalane bureka! Če sem pred desetimi leti razmišljal o tem, zakaj tega ni pri nas, ko pa sem vsako leto na morju gledal v ta fenomen, sem sedaj presenečen, ker sem izza vsakega vogala čaka pekarna. In v njih ne prodajajo zgolj kruha, žemelj, buhtljev, rogličev, zavitkov.. Ampak imajo tudi ponudbo hot-dogov, burekov, pizz… Vse, kar si kdorkoli zaželi.

Verjetno je tujcem, ki v Slovenijo pridejo z vlakom, prav simpatično, ko so vsi lokali na Miklošičevi ulici, lokali s hrano – večinoma burek in kebab. In vsakič, ko se mimo peljem, jih je več. Po drugi strani je v Šiški cel koridor pekarn, ki so zrasle preko noči in prav tako povsod drugje.

Ali lahko iz tega sklepam, da so pekarne in burek totalno “in” biznis ali pa je to zgolj posledica situacije, v kateri sedaj živimo in ljudje zapravljajo denar zgolj za to osnovno hrano?? Glede na to, da se lastniki pekarn prevažajo z zelo dobrimi vozili, bi rekel, da je to biznis, ki je trenutno “in”. O tem, kaj se bo zgodilo čez par let, ko bodo ljudje ugotovili, da kruh v bistvu ni zdrav in bodo začeli uživati druge stvari – če sam ne bi jedel “horseburgerja”, bi bil kruh na mojem jedilniku približno enkrat mesečno, niti ne bom razmišljal. No, za njimi bodo ostale prazne izložbe, predvsem pa bodo ljudje hodili po kruh v trgovine, kot smo to počeli nekoč – pred invazijo pekarn na Slovenijo.

p.s.: ali obstaja kje kakšen podatek, koliko je pekarn in “burekdžinic” v Sloveniji?

restavracija_divino_02