Če ste kdaj gledali kakšen film, nadaljevanko, ali karkoli iz Holywood produkcije, potem ste verjetno opazili zanimivo stvar. Če je igralec želel poklicati koga, če je komu dal vizitko, na oglasni tabli pred garažo, ali prodajalno in je kader zajemal pogled na telefonsko številko, potem je bila telefonska številka sestavljena iz številk 555 -.

Ali vam je poznam ta dialog?

Carey Mahoney: What’s your telephone number, Thompson?
Carey Mahoney: Come on, eyes front. Telephone number.
Cadet Karen Thompson: 555-2467, sir.

Dialog je iz filma Policijska akademija, ki je bil velika uspešnica v svojem obdobju. Telefonska številka v filmih, ki se začenja s številko 555 – , je fiktivna številka. Če ste kdaj poskušali dobiti igralca, ali lokacijo, kjer naj bi imeli to številko, se je vaš poskus končal precej klavrno.

Zakaj je prišlo do številke 555? Ravno zaradi filmov in oddaj, v katerih so omenjali telefonske številke, saj se je s tem kar naenkrat povečalo število klicev na omenjene številke. Zato so se leta 1970 ponudniki telefonije odločili, da bodo v ZDA številke 555 fiktivne. S tem so rešili problem preobremenjenosti določenih številk v določenem časovnem obdobju.

“555” is an exchange number commonly thought to be reserved by the phone companies for use by TV and movies in order to prevent prank phone calls to real people. In fact, only 555-0100 through 555-0199 are now specifically reserved for fictional use, and the other numbers have been released for actual assignment. The 555 exchange was originally useful for this purpose because it was (in North America) reserved for various internal phone company service numbers, so calling one of the 555 numbers would not have reached an actual customer.

Nekaj najbolj znanih 555 številk (vir:555-list):

 

Če boste na Japonskem klicali število 555, se to ne bo dobro končalo – pri njih ima številka 555 funkcijo številke 911 v ZDA.

555