Ženski parfum je lahko odlično darilo za 8. marec, ko nekdo pričakuje darilo! Vas čudi beseda “lahko”? Vsak moški, ki je že kdaj kupoval ženski parfum se je v določenem trenutku zavedal, da hodi po robu. Meje med dobrim in slabim izborom parfuma skoraj ni, za moško logiko. Za žensko pa je to kot dan in noč. Če še nimate te izkušnje, potem mi preprosto verjemite na besedo.

Pred parimi dnevi smo se v moški družbi pogovarjali o darilih za 8. marec. Ko sem omenil da sem kupil za darilo povsem nov, neznan parfum, je nastala tišina. Vsi moški, ki smo že kdaj kupili parfum vemo, kaj se zgodi, če prineseš nov parfum. Ponavadi Nikoli ni to dobra ideja. Ne samo da ni dobra ideja, slaba ideja je to! Zelo slaba! Ampak včasih mora moški narediti, kar mora moški narediti.

Seveda je veliko lažje kupiti preizkušen in že uporabljan parfum, ampak obstajajo izpeljanke istega parfuma. Obstaja dnevni, nočni, obstaja tak in drugačen. Kako naj moški ve, kaj točno si ženska želi, če jo ne vpraša direktno in s tem izgubi ves čas presenečenja. Do sedaj, ko sem prinesel “nepravi” parfum domov, je vedno romal naprej kot darilo. Seveda sem poslušal razlage, kako ženska potrebuje za vsak letni čas drugačnega, kako je pomembno ujemanje s samim vonjem človeka in s tem, kaj želi ženska izraziti s tistim vonjem. Cela znanost, vam rečem. Se sprašujete, kako mi je sedaj končno uspelo? Preprosto, kupil sem parfum, ki je ravnokar prišel na police, ki je malce bolj pomladni (tukaj bodite previdni, kaj nekdo prenese), predvsem pa je podoben tistim, ki jih oseba uporablja.

Razlika – parfum, parfumska voda, toaletna voda, ali kolonjska voda??

Trgovke in trgovci si že manejo roke, ker so sedaj dnevi pred 8. marcem, ko se ne gleda na cene in takrat se dobro prodajajo parfumi, parfumska vode, toaletne vode, ali kolonjske vode – slednjih je precej malo in samo še pri kakšnem moškemu, ki mu je ostala v omari, jo lahko zavonjamo. In seveda ob tem pridemo do večnega problema – kaj je parfum, kaj je parfumska voda, kaj je toaletna voda in kaj je kolonjska voda?!

Inspiracija tega zapisa je bilo nakupovanje parfuma v eni večji prodajalni s kozmetiko v Ljubljani. Namreč na mojo željo, da kupujem parfum (zraven sem ji še povedal katere sestavine si želim, da so prisotne v njem, vendar o tem ne bi), mi je prodajalka prijazno ponudila parfumsko vodo, kjer je izbira velika in so tudi cene precej nižje kot pri samih parfumih.

Ampak včasih moški vemo kaj želimo in to sem tudi sugeriral prodajalki. Začudeno me je pogledala in šla vprašat kolegico katere moške in katere ženske parfume imajo sploh v prodajalni. Razočarana se je vrnila in mi povedala da imajo samo dva različna moška parfuma in precej več ženskih. Seveda mi je ponudila cel kup “nadomestnih” zadev, v obliki parfumskih vodic, oz. toaletnih vodic, ki jih imajo v akciji. Razmišljal sem, da bi ji razložil razlike, pa sem precej hitro ugotovil, da to nekako nima smisla.

In ko zadnje dni opažam cel kup novih spletnih trgovin, ki ponujajo med drugim tudi kozmetiko, jih večina od njih prodaja parfume. Vendar malce bolj podroben pogled razkrije vse skupaj. Niti enega parfuma ne prodajajo, ampak prodajajo parfumsko vodo, ali toaletno vodo. Ampak v Sloveniji je izraz za parfum precej posplošen in se uporablja tudi za ostale “zadeve ki dišijo”. Vendar je razlika “med zadevami ki dišijo” zelo velika. Tako v ceni, kot v samem času “trajanja vonja”.

  • Parfum (perfume) vsebuje od 15% do 40% esence (dišavnih sestavin) v 90% alkoholu. Vonj parfuma zdrži zelo dolgo in je najdražji.
  • Parfumska voda – (eau de parfum) vsebuje od 10% do 25% esence v 90% alkoholu. Idealen za dnevno uporabo, ker zdrži njegov vonj par ur.
  • Toaletna voda (eau de toilete) vsebuje od 5% do 15% esence v 80% do 85% alkoholu. Primerna bolj za večerne priložnosti, ker vonj izgine precej hitreje.
  • Kolonjska voda (eau de cologne) vsebuje od 3% do 8% esence v 70% do 80% alkoholu. Uporablja se le redko, saj so jo nadomestili ostali izdelki. Vonj je zelo kratkotrajen.

Klik na fotografijo za celotno galerijo Fragonard parfumerije
fragonard

parfum-03.jpg