Razlika – parfum, parfumska voda, toaletna voda, ali kolonjska voda??

Še par dni in moški bomo spet odpirali svoje denarnice, ko bomo iskali darila po trgovinah. Trgovke in trgovci si že manejo roke, ker to so tisti dnevi v letu, ko se ne gleda na cene in takrat se dobro prodajajo parfumi, parfumska vode, toaletne vode, ali kolonjske vode – slednjih je precej malo in samo še pri kakšnem moškemu, ki mu je ostala v omari, jo lahko zavonjamo. In seveda ob tem pridemo do večnega problema – kaj je parfum, kaj je parfumska voda, kaj je toaletna voda in kaj je kolonjska voda?!

Inspiracija tega zapisa je bilo nakupovanje parfuma v eni večji prodajalni s kozmetiko v Ljubljani. Namreč na mojo željo, da kupujem parfum (zraven sem ji še povedal katere sestavine si želim, da so prisotne v njem, vendar o tem ne bi), mi je prodajalka prijazno ponudila parfumsko vodo, kjer je izbira velika in so tudi cene precej nižje kot pri samih parfumih.

Ampak včasih moški vemo kaj želimo in to sem tudi sugeriral prodajalki. Začudeno me je pogledala in šla vprašat kolegico katere moške in katere ženske parfume imajo sploh v prodajalni. Razočarana se je vrnila in mi povedala da imajo samo dva različna moška parfuma in precej več ženskih. Seveda mi je ponudila cel kup “nadomestnih” zadev, v obliki parfumskih vodic, oz. toaletnih vodic, ki jih imajo v akciji. Razmišljal sem, da bi ji razložil razlike, pa sem precej hitro ugotovil, da to nekako nima smisla.

In ko zadnje dni opažam cel kup novih spletnih trgovin, ki ponujajo med drugim tudi kozmetiko, jih večina od njih prodaja parfume. Vendar malce bolj podroben pogled razkrije vse skupaj. Niti enega parfuma ne prodajajo, ampak prodajajo parfumsko vodo, ali toaletno vodo. Ampak v Sloveniji je izraz za parfum precej posplošen in se uporablja tudi za ostale “zadeve ki dišijo”. Vendar je razlika “med zadevami ki dišijo” zelo velika. Tako v ceni, kot v samem času “trajanja vonja”.

  • Parfum (perfume) vsebuje od 15% do 40% esence (dišavnih sestavin) v 90% alkoholu. Vonj parfuma zdrži zelo dolgo in je najdražji.
  • Parfumska voda – (eau de parfum) vsebuje od 10% do 25% esence v 90% alkoholu. Idealen za dnevno uporabo, ker zdrži njegov vonj par ur.
  • Toaletna voda (eau de toilete) vsebuje od 5% do 15% esence v 80% do 85% alkoholu. Primerna bolj za večerne priložnosti, ker vonj izgine precej hitreje.
  • Kolonjska voda (eau de cologne) vsebuje od 3% do 8% esence v 70% do 80% alkoholu. Uporablja se le redko, saj so jo nadomestili ostali izdelki. Vonj je zelo kratkotrajen.

Klik na fotografijo za celotno galerijo Fragonard parfumerije
fragonard

 

parfum-03.jpg

  1. Parfumska voda – (eau de parfum)
    Toaletna voda (eau de toilete)
    Včasih sem mislila da je razlika med tema dvema samo v intenziteti vonja, zdaj pa dejansko vidim da ista dišava npr. Alien EDT in Alien EDP sploh ni ista ampak vsebuje drugačne sestavine včasih celo zelooo različne. Mislim da bi nas o tem morale obvestiti prodajalke, ne pa da smo po nakupu razočarane ker izberemo na primer cenejšo ali dražjo obliko vohamo pa nasprotno in smo potem razočarane nad nakupom. Narciso Rodriguez For Her parfumska voda za ženske in Narciso Rodriguez For Her toaletna voda za ženske ena dišava vsebuje vrtnico druga pa ne,…

Komentarji so zaprti.