WhatsApp in Facebook – druga plat zgodbe

Da je Facebook za nakup platforme WhatsApp odštel 16 milijard dolarjev (+3 milijarde), je verjetno že vsem znano. Številke so visoke in marsikdo se je vprašal, zakaj se je Facebook odločil za tak nakup. Moje mnenje je dokaj preprosto – s tem želi Facebook prevzeti primat nad mobilnim svetom. Njegova pot je precej podobna Microsoftovi pred leti, vendar s to razliko, da ima Facebook zadaj dovolj oglaševalcev, ki jim bo prodal oglaševalske pozicije. Vendar je bila ob tej prodaji v javnosti odkrita še ena zgodba, ki pa se meni zdi še posebej vredna omembe. Namreč, ko so mediji odkrili, da je bil Brian Acton (soustanovitelj WhatsAppa) na razgovoru za službo pri Facebooku in tudi pri Twitterju, vendar ga niso sprejeli, kar je objavil tudi na Twitterju.

Zakaj je to zanimivo? Ker je večina medijev pisala o tej zgodbi povsem na prvo žogo. Če bi bil Mark Zuckerberg bolj “pameten”, potem mu ne bi bilo potredno odšteti 16 milijard dolarjev, je bila ena izmed tistih, ki me je najbolj pogrela. Pa vendar. Poglejmo možni scenarij, ki bi se lahko zgodil (moje sklepanje).

Facebook bi zaposlil Briana Actona, ki je bil v tistem času povsem povprečen programer (?). Ker bi padel v sistem bi njegovo delo postalo povsem rutinsko in bi bil kljub temu, da dela v Facebooku, povsem nezadovoljen s stvarmi, ki jih dela. Vsak, ki dela delo, ki ga ne ljubi, dela to delo povprečno. In takšen bi bil tudi izkupiček, ki bi ga dobil Facebook. Dobil bi zgolj zaposlenega, ne bi pa dobil tega, kar je Brian postal v tem času.

Namreč, če nadaljujem z zgodbo – Brian se je po dveh zavrnitvah moral sam spopasti z življenjem. In namesto, da bi pizdil, kot je pri nas v navadi, se je odločil za drugo pot. Za skok v svet startupov in za svojo aplikacijo, ki jo je soustvaril skupaj z Janom Koumo.

Ali bi bil svet enak, če ne bi Briana zavrnili pri Twitterju in Facebooku? Za večino uporabnikov da, vendar zanj ne. Njegov svet bi baziral na osebnem dohodku, negodovanju nad delom, ki ga opravlja, predvsem pa ne bi ustvaril in zaslužil toliko, kot mu je uspelo, ko je prodal WhatsApp. V bistvu bi se sedaj Brian lahko zahvalil Facebooku in ljudem, ki ga niso zaposlili takrat, sedaj pa bodo postali sodelavci.

Življenje ni vedno zgolj samo to, kar vidimo. Življenje je veliko več. Še več tudi od tega, kar si predstavljamo. In včasih je potrebno na kakšno zgodbo pogledati zgolj z drugega zornega vidika in potem vidimo stvari natanko takšne, kot so v resnici. Zgornja zgodba je izmišljena in mogoče nima stika z realnostjo, mogoče bi Brian v večernih urah naredil WhatsApp, ali pa bi bil to del Facebooka, če bi ga razvil znotraj njih. Po drugi strani pa so se stvari odvile natanko tako, kot so se morale in je vsako komentiraneja tega, da ga Facebook ni zaposlil leta 2009 povsem nesmiselno. Vse se je zgodilo z namenom. In ponavadi je potrebno na marsikatero situacijo v življenju, ki se nam zgodi, pogledati zgolj z drugega zornega kota in bomo stvari videli povsem drugačne, kot jih vidimo na prvi pogled.

whatsapp