Priznam, da do pred kratkim, konkretneje do objave zgodb o raznih Renejih, Mišah ipd., nisem veliko premišljeval o zdravstvenem sistemu in zdravstvenem varstvu, kot ga imamo. Še ne 40-letnik sem pač še v dobri zdravstveni kondiciji. Vendar so se me te zgodbe javno razgaljenega sesutega zdravstvenega sistema v Sloveniji tako dotaknile, da sem pričel razmišljati, kako bo, ko bom potreboval konkretno zdravstveno storitev (beri: operacijo, kakršno koli že kurativno zdravljenje) – seveda, ko bom starejši..

Zdi se, da nihče ni zadovoljen s trenutnim zdravstvenim sistemom, a glej ga zlomka – prav nobene argumentirane javne razprave nisem zasledil. Na eni strani so se zbrali “branitelji javnega zdravstva” z idejami iz centralno-planskega socialističnega samoupravnega sistema, na drugi “iniciativa zdravnikov”, katerih kar nekaj stališč mi je sicer osebno blizu (ne pa vsa), a se je ta po enem letu delovanja samoukinila. Nisem zasledil niti, da bi se ti dve iniciativi sploh kdaj dobili.

Skratka, menim, da nam manjka javna argumentirana razprava o tem, kakšen zdravstveni sistem si želimo, si lahko privoščimo in hočemo. Zato sem se po številnih pogovorih in globokih debatah z nekaj prijateljicami in prijatelji odločil, da oblikujemo pobudo za boljše zdravstvo (zbz) kot platformo za javno izražanje mnenj, (argumentiranih) kritik, predlogov za ureditev boljšega zdravstva.

Še sam ne vem v tem trenutku, kakšno zdravstvo si lahko privoščimo, vem le, da si zaslužimo imeti boljše. Nimam pojma denimo, ali je slabo ali dobro ukiniti prostovoljno dodatno zdravstveno zavarovanje (kar je krilatica iz koalicijskega sporazuma aktualne vlade), zagotovo pa vem, da je povsem nesmiselno ukinjati (prepovedovati) nekaj, kar je prostovoljno, itd. Zato sem začel najprej na svojem blogu odpirati debato o (boljšem) zdravstvu. Ko so se mi pričeli pridruževati še drugi, sem jim najprej odprl prostor pri sebi, nato pa sem vse to prestavil na novo domeno (zbz.si).

Zakaj torej pišem tole? Ker bi te prosil, da – če te tema boljšega zdravstva zanima – tudi sam prispevaš svoja razmišljanja, ideje, želje, vizije ipd. o boljšem zdravstvu (na spodaj zapisani elektronski naslov). Ne želim si preveč izključujočih stališč in razmišljanj, ne glede na to pa bom odprt za vsa besedila, ideje, pobude ipd. na tej javni platformi – www.zbz.si, katere edini namen je torej odpreti javni prostor za (argumentirano) javno debato (malega človeka) o tem, kaj je zanj boljše zdravstvo, kakšnega si želi in ali si ga (ter kako) lahko privoščimo. Kdo ve, morda nam politika tokrat prisluhne.

Za več informacij:

zbz