Zenske so boljse voznice Zenske so boljse voznice

Ženske so boljše voznice kot moški

Je naslov pritegnil vašo pozornost? Če je odgovor da, potem vas zanima na čem temelji ta trditev, kajne? Se zavedamo, da skoraj 90 odstotkov nesreč pod vplivom alkohola povzročijo moški? Gre v naslovu še vedno za zavajanje? Ne! Gre za to, da si je včasih potrebno naliti “čistega vina” (ne dobesedno) in premisliti o svojem obnašanju za volanom.

V Sloveniji je alkohol del folklore. Navada. Nekaj o čemer se sploh ne pogovarjamo več, ampak je vsesplošno prisotno, predvsem pa je postalo del naše kulture.

Verjetno nisem edini, ki je že mnogokrat slišal besede – sem bil tako pijan, da sploh nisem vedel kako sem prišel domov. Še sreča, da sem se peljal, ker peš ne bi prišel.

Ja, živimo v letu 2019 in še vedno poslušam enake besede, kot sem jih v prejšnjem tisočletju. Namesto, da bi ljudje vsaj odgovorno pili – do sebe in do drugih, je očitno to misija nemogoče.

Glede na to, da sam še nisem poskusil alkohola v življenju imam seveda svoje mnenje o alkoholu v prometu. Jaz si želim, da bi bila dovoljena vsebnost alkohola v krvi voznika 0,0.

Naj se Slovenija pridruži Madžarski, Češki, Romuniji in Slovaški, kjer imajo takšno mejo alkohola. Verjamem, da bi se kljub protestom in jamranju velikega dela voznikov v končni fazi prilagodili tudi temu. Če bi bile kazni dovolj visoke, bi bilo precej več reda na tem področju. Ampak kot sem že zgoraj omenil – alkohol je pri nas nekaj sprejemljivega in se ga tolerira …

Zenske so boljse voznice
Zenske so boljse voznice

 

 1. Zakaj bi politiki sami sebi pljuvali v kozarec s tako zakonodajo in sami sebi nalagali kazni. Dokler ga bodo oni radi pili in vozili, mi pa mirno gledali kako četudi odstopijo, dobijo novo zaposlitev (golden handshake), ne bo nič bolje.

  Ekvivalent je zakonodaja na področju obdavčitve ne-rezidenčnih nepremičnin. Dokler jih imajo oni in je njim v interesu, te obdavčitve ne bo. Bi bila pa ugodnejša za marsikatero mlajšo osebo ali družino. Pa raje odpiramo razne sklade, agencije in zaposljujemo nove sorodnike.

  Žal, demokracija dela v obe smeri.

  1. Kot inženir in kemik povrhu naj prvo dodam da 0,0 sploh ni možno izmeriti zaradi natančnosti metode in same merilne naprave.
   Drugič :tisti, ki na smrt pijani vozijo sedaj, jih tudi 0.0 ne bo odvrnilo od tega. Najebali bomo tisti, ki pač spijemo pivo ali kozarec vina ob jedi. Že sedaj je popolnoma abotno da za kolesarja velja isti zakon (0.0) kot za profi voznike. In se cel kup zakonov ki jih sem prestudiral, ko je prijatelj na kolesu plačal 120 EU za 0.2 promila.

 2. Danes sem videl en tak plakat in mi ob odsotnosti konteksta ni bilo prav dosti jasno. In tudi, kaj ko bi na podlagi kakega drugega prometnostatističnega podatka izpeljali trditev “Moški so boljši vozniki kot ženske” ter jo obesili na obcestne panoje. Bi izbruhnil škandal?

Komentarji so zaprti.