Več policistov na naše avtoceste / policija, zakaj nimamo avtocestne policije?

Zakaj v Sloveniji ni več policistov na avtocestah? V tujini imajo avtocestno policijo, ki skrbi za red na avtocestah. Pri nas pa par vozil s providami. Zadnja leta konstantno pizdim nad razmerami na avtocestah. Vse več je nesreč, vse več je zastojev, vse več voznikov vozi po avtocestah, kot da za njih ne veljajo enaka prometna pravila, kot veljajo za vse ostale voznike. Predvsem pa opažam, da na avtocestah ni policistov.

Ker se vsak dan vozim po avtocesti, lahko povsem mirno trdim, da je naša policija premalo prisotna na naših avtocestah. Kljub temu, da imamo cel kup vozil opremljenih s Provida sistemi, pa jih na avtocestah ne srečam prav pogosto. Predvsem pa ne vidim vozil, ki jih prehiti Provida in prižge “usmerjevalno tablo” in jim ta vozila potem sledijo do izvoza iz avtoceste.

Ker gledamo tv nanizanke – Alarm za Cobro 11, Avtocestna policija in ker v drugih državah obstaja policija, ki se ukvarja samo z avtocestami, me zanima, zakaj česa takšnega nimamo pri nas?

Navadnih policistov itak nikoli ne opazim na avtocesti, razen, kadar peljejo vozilo na servis in posledično imamo vozniki občutek, da lahko sami krojimo pravilna na avtocesti. Nekateri bi vozili 80 km/h, drugi bi prehitevali s hitrostjo 200 km/h in v končni fazi bi čisto vsak vzel pravico v svoje roke.

Če bi imeli posebno enoto, ki bi skrbela za prekrškarje na avtocesti, bi posledično verjetno bilo manj nesreč na avtocestah. Manj nesreč pomeni manj zastojev (saj veste, par ur stanja na avtocesti), manj zastojev pomeni bolj tekoč promet. Bolj tekoč promet pomeni manj živčnih voznikov, kar pa pomeni manj nesreč. Kako preprosta logika sklepanja, kajne?

Ne bom šel v podrobnosti o tem, koliko bi to stalo davkoplačevalce, niti koliko vozil bi potrebovali. Ampak dejstvo je, da imamo sedaj na naših avtocestah katastrofalne razmere in očitno se nihče ne ukvarja s tem. Očitno avtoceste niso zanimive za “inkasanstvo” in posledično se ne splača investirati v nova vozila in kader, ki bi naredil red na avtocestah.

  1. Vec vozil na cesti po nobeni logiki ne pomeni manj zastojev.

Komentarji so zaprti.