Jaša Lorenčič je novinar Večera, ki je bila leta 2013 razglašen kot debitant leta. Ni samo to, kajti Jaša se je odločil, da na Mediumu zapiše zgodbo, s katero se sooča še zelo novinarjev v teh časih. Zbogom, tipkovnica? je precej kruta slika realnosti, s katero se soočajo novinarji, ki morajo preživeti cel mesec, vendar morajo, če želijo delati, odpreti svoj s.p. (ki potegne zraven precej stroškov, ki pa jih redakcije ne plačujejo) in potem so na tankem ledu. Da tega, da bi šli v bolniški stalež, niti ne omenjam.

Jaša je med drugim zapisal:

A v tem je problem tega našega sprevrženega novinarstva. Nihče ne sme niti pisniti nič o tem, da je ta ceh najbolj bolehen, pritlehen in ogaben, ko gre za prekerstvo. Videl sem, kako je bilo vodilnim novinarskim kadrom (ne le v moji hiši) svinjsko nerodno, ko je podelitev v mojstrki kulturni obdelavi pičila točno tja. Da je novinarstvo poklic za — en kurac.

Če delaš v firmi, kjer nekateri za 1.500 neto ob 40 dneh dopusta in 3 tekstih na teden gladko spičijo ob dveh popoldan domov po štirih urah v službi… Je narobe. Ni prav.

In potem pride del, ki me je presenetil:

Kakšne so alter opcije? Bolj švoh. Lahko narediš svoj medij. Kapo dol Bojanu Požarju in Roniju Kordišu — Hadu. O takih bi morali predavati na FDV. To so zgodbe o uspehu, seveda pa se vsi delajo norca iz enega in drugega in se jima meče polena pod noge, češ, kaj vse pišeta. Ja, ker skušata preživeti. Polna usta časopisnih urednikov je o plemenitosti poklica, kjer je najbolj cenjena nagrada imenovana po gospodu Josephu Pulitzerju, ki je izumil — tabloid.

Godi, ko kaj takšnega napiše novinar. Po drugi strani pa sem na istem, kot je Jaša. Če bi se preživljal od pisanja bloga, potem že dolgo ne bi bil živ. Nasprotno. V Sloveniji moram krepko delati, če želim preživeti mesec in blog mi je nekaj, kar mi daje energijo in voljo. Nimam uredniške politike in že dolgo mi je vseeno ali se bralci strinjajo z zapisanim ali pač ne. Še manj se obremenjujem s tem, kaj si mislijo bralci o meni. Delam, kar me veseli. In za to nisem plačan. Tako, da povsem razumem Jašo in situacijo v kateri je.

Ravno te dni poteka festival Naprej/Forward – 3. festival medijske kulture in trendov, kjer bi pričakoval množico novinarjev, urednikov, lastnikov medijev – tako, kot je to v navadi na ostalih festivalih V novinarstvu tega ni. Ni urednikov, še manj je starejših novinarjev, so pa mladi, ki jih ta poklic veseli. Poklic novinarja, ki je bil nekoč cenjen in plačan, ki pa je v zadnjih letih postal povsem razvrednoten. Vendar naj o tem sodijo poklicani, predvsem pa naj se lastniki medijev začnejo zavedati, da bodo naklade padale, če njihovi novinarji ne bodo delali dobrih člankov – če njihovi novinarji ne bodo imeli denarja za preživetje, bodo razmišljali o preživetju in ne o vsebini, ki jo lahko ponudijo bralcem. In smo v začaranem krogu, katerega lahko presekajo samo lastniki medijev.

Do takrat pa bom pizdil čez novinarje, ki v bistvu niso nič krivi – delajo zgolj po normativih, ki jim jih postavljajo uredniki, ki so odgovorni lastnikom. In na koncu smo bralci nezadovoljni, ker je treba z naslovi pritegniti pozornost – z naslovi, ki nimajo nobene veze s samo vsebino. Je pa pomembno, da se klika in da pade par eurov oglaševalskega kolača v mošnjiček.

Jaša Lorenčič, ne reci zbogom tipkovnici.

jasa_lorencic
Jaša Lorenčič, ne reci zbogom tipkovnici.