Ob zadnjih dogodkih glede KPK in Gorana Klemenčiča je Matevž Krivic zapisal spodnji tekst. Ne dvomim, da si bo s tem nakopal sovražnike na strani, ki je ne zagovarja, vendar se sam z njegovim razmišljanjem še kako strinjam!

S hijenami tu ne mislim na nobene določene posameznike ali skupine, ampak na prevladujočo mentaliteto primitivne in privoščljive maščevalnosti, ki ranjenega človeka besno raztrga in razmrcvari, ne da bi bila sposobna dojeti, kaj sploh počne – politiki, v ozadju ali včasih tudi v ospredju take rabote, pa potem “vnovčijo” njene bolj otipljive rezultate.

Da, Klemenčič je naredil napako – ampak kakšno? Pri “oranju ledine” nadzora nad premoženjskim stanjem vodilnih politikov je v skrajno nejasni in slabi zakonski ureditvi tega področja napravil en sam napačen korak – ki pa so ga najprej dve leti štela za pravilnega tudi vsa sodišča, šele zdaj je iz počasnih sodnih mlinov končno prišla drugačna končna razsodba. In Klemenčič, zdaj pravosodni minister, je v odzivu nanjo (v soboto zvečer v TV dnevniku) dal vzgled odgovornega odnosa politika do spoštovanja sodnih odločb: zdaj je sodišče razsodilo, kako je v takih primerih treba ravnati – in tako odslej bo.

Kako pa so doslej ravnali drugi politiki – in to v neprimerno hujših primerih? Janši in Peterletu vse sodbe ustavnega sodišča in še dve sodbi strasbourškega ESČP o izbrisanih niso bile dovolj, da bi odstopila od svoje dvajsetletne politike do njih, kaj šele, da bi storjene grobe kršitve pravic priznala ali se zanje celo opravičila. In ko je ustavno sodišče razveljavilo grobo protiustaven poseg v eksistenčne pravice 26.000 upokojencev, se je takratni predsednik vlade Janša vsaj posul s pepelom in priznal napako (na katere očitno protiustavnost je bil od svojih pravnih služb že vnaprej jasno opozorjen)?? Daleč od tega.

Kot je znano, se močno zavzemam za to, da bi bila tudi Janši njegova obsodba razveljavljena zaradi napak tožilstva in sodišča pri “oranju ledine” v prvem tovrstnem skrajno zapletenem korupcijskem primeru – naravnost gnusita pa se mi njegov cinizem in primitivna demagogija, ko si takratne ugotovitve KPK dovoljuje danes razglašati za “gestapovske metode” (!). Napaka v takratnem postopku KPK je bila, kot je sedaj dokončno razsojeno, v tem, da mu končno poročilo KPK pred objavo ni bilo dano v javni odgovor – toda na vse očitke je v tem postopku vendarle imel možnost odgovoriti že prej (posnetki pogovorov o tem so na spletni strani KPK še vedno dostopni), predvsem pa izvora spornega denarja tudi kasneje še vedno javnosti ni pojasnil. Upam, da bosta to zdaj od njega zahtevala tako javnost kot sedanja KPK.

Matevž Krivic

kpk