Ebola je bila glavna novica včerajšnjega dneva. Mediji so končno dobili nekaj, o čemer je zopet vredno poročati. Ekipe so bile v nizem štartu pripravljene cel dan in poročanje o eboli v Sloveniji je bilo na vrhuncu moči. Družbeni mediji so bili polni zanimivih komentarjev na konstantno “obveščanje” javnosti o dogajanju povezanem z ebolo s strani medijev.

Ébola je bolezen pri človeku, ki jo povzroča ebolavirus. Simptomi se običajno pojavijo dva dni do tri tedne po okužbi z virusom, in sicer vročina, boleče grlo, bolečine v mišicah in glavoboli. Sledijo slabost, bruhanje in driska, skupaj z zmanjšanim delovanjem jeter in ledvic. Takrat se pri nekaterih bolnikih pojavijo tudi zunanje in notranje krvavitve. (vir)

Ženska, ki je imela vročino in se je tresla od mrzlice, je pripotovala iz območja v Afriki, kjer razsaja ebola. Sprejeta je bila na infekcijsko kliniko, vendar je prva laboratorijska analiza ovrgla sum na ebolo. Seveda še to ni končen rezultat, vendar so se plani medijev, ki so v mislih imeli že kako se bodo začela njihova večerna poročanja in katere goste bodo gostili v studiju, začeli podirati. Ebola kar naenkrat ni bila več tako pomembna novica in verjamem, da je bilo urednikom precej težko – saj je poročanje o eboli in prestraševanje ljudstva res nekaj zanimivega, kajne?

Sejati strah in iz tega narediti celo dramo je pač orožje v rokah medijev, ki lahko potem temu dodajo še kakšen film – Outbreak bi bil idiličen za dokončno prestrašen narod. Danes boste o eboli lahko brali v vseh časopisih, kajti včeraj so pisali zgodbe o tem. Jutri pa bo spet svet šel v druge tirnice in bo ebola pozabljena.

Nekdo pač zna izbirati “perfect timing” za takšne novice – vedno imam na sumu, da je šlo nekaj mimo nas zaradi te medijske meglice okoli neke teme in nihče ni bil pozoren na to, kaj se dogaja v resnici v ozadju.

p.s.: niso vsi mediji enaki, da ne bo pomote!

parco-natura-viva-safari-park-005.jpg