Že peto leto zapored, bo v Tolminu, med 4. in 7. avgustom, potekal festival Punk Rock Holiday. Tokrat so ga organizatorji poimenovali Punk Rock Holiday 1.5 in kljub temu, da smo obiskovalci že v prejšnjih letih bili deležni zanimivih imen kot so: Millencolin, Sick of it All, Bad religion, NOFX, so se tudi letos potrudili, da bo izbor skupin pester in zanimiv. Definitivno je to eden izmed festivalov, ki mi je po glasbi najbližji, kljub temu, da sem se v preteklih letih počutil dokaj starega med samo mladino.

Letošnja zasedba Punk Rock Holiday 1.5 :

 • Beatsteaks
 • Flogging Molly
 • Against Me!
 • Satanic Surfers
 • Anti-Flag
 • Less Than Jake
 • Raised Fist
 • The Exploited
 • Madball
 • Guttermouth
 • Elvis Jackson

In še ostali: Ratos De Porao, Misconduct, Teenage Bottlerocket, Jaya The Cat, Venerea, The Smith Street Band, Death By Stereo, Born From Pain, Consumed, Forus, Adrenalized, Darko, Astpai itd..

PUNK ROCK HOLIDAY 1.5 – OFFICIAL TRAILER

Fotografije iz prejšnjih let:

PUNK ROCK HOLIDAY 1.4 Official Aftermovie

Glede na to, da na festival pride zelo veliko tujcev – sem se že pred dvema letoma razpisal o tem našem fenomenu.

Ta vikend je v Tolminu potekal Punk Rock Holiday, naslednji teden pa bo na isti lokaciji potekal festival Metal Days. Kaj imata skupnega? Množico ljudi(okoli 4000 na PRH in okoli 12.000 na MD), ki pride v Slovenijo iz različnih koncev sveta poslušati uveljavljene skupine, se družiti s podobno mislečimi in trošiti denar. Ob slednjem boste zastrigli z ušesi – kako naj imajo eni “panksi” denar, ali pa kako bodo “ljudje v črnih oblačilih” napolnili lokale v Tolminu.

Vprašajte samo domačine, ki so razmišljali precej podobno pred leti, kot verjetno vi v tem trenutku – pa vendar kaj kmalu ugotovili, da temu ni tako. Da so ti obiskovalci festivalov, ki pridejo v Slovenijo iz Avstrije, Nemčije, Belgije, Češke, Irske, Anglije, Španije in tudi iz bolj oddaljenih držav, kot so Avstralije, Švedske, ali pa Rusije, zelo dobra klientela, ki dejansko troši veliko veliko več, kot vsi tranzitni turisti, ki zgolj potujejo skozi Slovenijo. In če so štiri, ali več dni v Tolminu, morajo nekaj jesti, nekje spati, predvsem pa gredo nekam na pijačo. In v dneh festivala so lokali v Tolminu in okolici polni od jutra do večera.

Zakaj takšna uvertura? Da si boste bralci lažje predstavljali, kaj pomeni, če dobiš v Slovenijo ljudi, ki so zvesti glasbi in ki se vsako leto vračajo na festival v naših krajih. In vsako leto pripeljejo s seboj še več prijateljev, ki jim razlagajo o naravnih lepotah naše dežele. V parih pogovorih, ki sem jih imel z obiskovalci, sem ugotovil par stvari:

 • dober festival je skupek dobre glasbe (kvalitetnih skupin), dobre družbe in pa okolja, v katerem festival poteka
  za svoje priljubljene bande so ljudje pripravljeni iti tudi na drug konec sveta, da jih ujamejo in vidijo na odru
  obiskovalci, ki pridejo iz drugih držav, ne pridejo na festival zgolj zaradi glasbe, ampak si vzamejo to kot dopust – in na dopustu se troši denar
 • zvesti obiskovalci čez par let začnejo prihajati na festival tudi s svojimi otroki – takrat več ne spijo v šotorih, ampak iščejo prenočišča v bližnjih hotelih, ali apartmajih
 • cene pijače so za obiskovalce iz tujih držav pri nas zelo nizke – kar se pozna tudi v trošenju
 • kljub izgledu, ki ga nekateri od njih “furajo”, so to prijazni ljudje, ki ne bodo nikomur storili nič hudega

In ko imam narejene takšne zaključke, pridem do bistvenega vprašanja – v 14. dneh se bo v Sloveniji znašlo več kot 15.000 mladih obiskovalcev festivala – turistov – kaj jim pa ponuja naša država? Kako jih animira lokalna skupnost? Odgovor, da se ne boste preveč trudili, je preprost – NIHČE jim ne ponuja ničesar! Ti ljudje so dejansko prepuščeni sami sebi, naravnim danostim in njihovi raziskovalni žilici, da odkrijejo kaj novega in zanimivega.

Moj pogled, kot pogled obiskovalca, je povsem preprost:

 • STO bi morala aktivno podpirati takšne dogodke – ja, tudi z vložkom, oz. s finančnimi sredstvi!
  ob vhodu na festivalsko prizorišče bi morali imeti stojnico, kjer bi obiskovalcem delili informacije o lokacijah, ki bi jih lahko potencialno zanimale
 • organizirati bi morali, skupaj z lokalnimi TIC-i, spuste s kajaki, rafting, obisk adrenalinskega parka in te informacije jasno in glasno prikazati obiskovalcem
 • organizirati shuttle prevoze do Bleda, Postojnske jame, ali zgolj do Vršiča
 • obiskovalcem ponuditi več informacij o tem, kje so in kaj si lahko tudi v lastni režiji ogledajo

Zakaj razmišljam o tem – na podlagi pogovora s parimi Angleži, ki so sicer bili povsem tetovirani, vendar eden izmed njih je bil borzni posrednik, drugi pa bankir, ki si data vsako leto malce duška in gresta na festivale, vendar imata toliko denarja, da bi rade volje šla na ogled Slovenije, vendar jima tega nihče ne organizira. Na žalost nismo več v časih, ko je turist zgolj in samo prišel in smo si mastili brke, sedaj so prišli časi, ko je treba kaj narediti za to, da se bo turist vrnil. In ta dva Angleža sta me spraševala o Bledu in njegovi lepoti, ki sta jo odkrila na internetu – na žalost jima nisem mogel ponuditi vožnje, saj imam avto zgolj za dve osebi – vendar, če bi bil organiziran prevoz do kakšne takšne destinacije, predvsem pa ob dejstvu, da je par tisoč ljudi do 13. ure lahko zgolj počivalo v šotorih, bi marsikdo izkoristil takšno opcijo za odkrivanje nove dežele.

Par iz Irske, z dvema otrokoma (10 in 14) je rekel, da je to ena izmed najlepših dežel v kateri so bili in da veliko potujejo naokoli. Da so združili teden dni počitnic tukaj z obiskom festivala, vendar se je precej težko znajti, če ne poznaš ničesar. Ko sem jim predlagal par destinacij v bližnji okolici, so bili povsem zadovoljni.

Punk Rock Holiday 1.5 / 4. - 7.8.2015 / Tolmin
Punk Rock Holiday 1.5 / 4. – 7.8.2015 / Tolmin