Festival Ljubljana je zadnje čase vložil veliko pozornosti v odvračanje pozornosti o uzurpaciji javnega prostora, ki se dogaja ob dogodkih Festivala Ljubljana v Križankah. Vrhunec je doživel z nastopom Darka Brleka v oddaji Odmevi (http://4d.rtvslo.si/arhiv/odmevi/174355819 od 20:22 minute naprej), kjer je pokazal svojo aroganco in odnos, ki ga premore. Ampak to je bilo za pričakovati. Tudi to, da se je dan pred napovedanim mirnim shodom zgodilo grafitiranje v Križankah je verjetno zgolj in samo naključje.

Ob teh grafitih se mi je zastavilo par vprašanj. Zakaj dan pred napovedanim shodom? Zakaj obzirnost grafitarja/grafitarjev, ki bi lahko dejansko oskrunili Križanke? Zakaj roza barva? No, sam ne verjamem v takšno teorijo zarote, vendar je Festivalu Ljubljana prišla še kako zelo prav, da so lahko obračunali z vsemi tistimi, ki bi prišli na shod in dali vedeti, da so to ljudje, ki rajši uničujejo, kot pa uživajo v umetnosti.

No, jaz v naključja ne verjamem, predvsem pa so argumenti, ki jih je povedal Darko Brlek v oddaji Odmevi precej zanimivi. Zelo dober retorik, ki prevzame besedo in ne pusti voditelju, da bi zastavljal vprašanja. Predvsem pa selektivno odgovarja na tisto, kar mu paše, vse ostalo pa zapelje v svojo smer. Smer, ki mu paše, da prikaže, kako samaritanski so pri njih. Kako bi oni dali brezplačne vstopnice vsem tistim, ki si jih ne morejo privoščiti – saj jih je bilo samo dvajset.. Samo dvajset takšnih, ki protestirajo uzurpaciji javnega prostora.

No, Darko Brlek razloži, da to ni javni prostor, ampak da je to last MOL. In potem se to lahko po mili volji zapira, kajti umetnost ima prednost pred življenjem, kajne? Vsaj jaz sem tako razumel. Me prav zanima, kaj bo Darko Brlek storil, ko bo “mjuzikl” Mamma Mia v Križankah in bo deževalo, grmelo in se bliskalo? Bo tudi to prepovedal, da bodo lahko ljudje nemoteno uživali v predstavi. Ne. To pač ne bo moteče, kajti vremenu je nemogoče zaračunati vstopnino.

Glede na to, da gre v primeru Križank za problem samega prostora, bi bila rešitev povsem preprosta. Naj se selijo predstave, “mjuzikli” in podobne stvari, ki zahtevajo tišino in mir v za to namenjene prostore. Imamo SNG Opero, imamo Cankarjev dom. Ampak Festival Ljubljana ima rajši Križanke, ker ni potrebno plačevati najemnine za ostale prostore. Ja, logika je preprosta in povsem verjamem Darku Brleku, da ko si prisesan na kuro, ki nosi zlata jajca, se je treba boriti proti vsemu in vsem. Takrat pridejo prav besede kot so elitizem, mahinacije in vse ostalo.

Mogoče bi lahko Festival Ljubljana in njegov vodja Darko Brlek vseeno razumel poslanstvo umetnosti – umetnost ni zgolj privilegij tistih, ki imajo in si lahko privoščijo. Mogoče bi moral “Festival Ljubljana”, javni zavod, ustanovljen s strani Mestne občine Ljubljana leta 1954 premisliti o tem ali je Darko Brlek s svojo aroganco še vedno v ponos Festivalu, ali pa je stopil korak predaleč v svoji zaverovanosti v svoj prav in najti nekoga, ki bo vseeno razumel umetnost.

In ne, argument, da Festival Ljubljana pripravlja kup brezplačnih koncertov ni zadosti dober razlog. Lahko pa bi Festival Ljubljana izselil tudi vse bližnje stanovalce blokov okoli Križank, ker so preprosto odveč in ne plačujejo vstopnic.

Pravica biti mimoidoči je najprej pravica do indiference. Ker je povsem možno, da me konkretni koncert v Križankah niti malo ne zanima, moram najprej imeti pravico iti mimo, naj bo to po Zoisovi ali Emonski cesti (sploh če so decibeli mojih superg nižji od decibelov varnostnika, ki mi to prepoveduje). A ne le to – ker je pravica biti mimoidoči po svoji logiki enaka domnevi nedolžnosti, imam tudi pravico do vsega, kar iz nje izhaja, ne da bi se mi vnaprej pripisovali slabi nameni. Ko slišim zvok, ki prihaja do mene, ne da bi to sam hotel, ga imam tudi pravico hoteti poslušati, se ustaviti in se, kratko rečeno, v celoti obnašati natanko tako, kot bi sedel v dvorani.

Umetniški vodja ljubljanskega festivala Darko Brlek, čigar dejavnost preiskuje več nadzornih institucij in organov, zavrača očitke nepotizma, klientelizma in osebnega okoriščanja.

Jebeš javne površine, če imaš Festival Ljubljana v Križankah
Jebeš javne površine, če imaš Festival Ljubljana v Križankah