V časniku Delo je bila v petek objavljena zgodba o kateri sem že večkrat razmišljal – Ljubljansko ogledalo: Na obeh straneh (ne)kulturnih zidov. Kot ugotavlja avtorica Tina Lešničar je poslušanje koncerta pred Križankami prepovedano.

Vendar moram iti malce nazaj v zgodovino, ko sem šele odkrival skrivnosti in lepote Ljubljane in ko so bile Križanke vedno nabito polne ob koncertih. Ker ni bilo vedno denarja za vstopnice, smo marsikdaj poslušali par komadov zunaj, pred obzidjem in se potem namenili naprej. To je bilo tradicionalno početje, prav tako je veliko obiskovalcev koncertov čakalo nastop “headlinerjev” zunaj, pri obzidju in se zabavalo.

Zadnja leta je vse precej drugače. Ob koncertih, ali prireditvah v Križankah zaprejo cesto za promet in ga preusmerijo drugam. Hrup vozil je namreč moteč za obiskovalce koncertov, ki so drago plačali za vstopnice. To razumem. Kljub temu, da marsikdaj pizdim, ker moram iti okrog in okrog. Ampak tega sem se že navadil.

To, kar se dogaja sedaj, pa me je presenetilo. Festival Ljubljana, ki upravlja Križanke, je namreč prepovedal poslušanje koncerta ob obzidju. Varnostniki, ki jih je bilo precej, so se sprehajalo okoli in odganjali ljudi, ki bi pomislili, da lahko zastonj poslušajo glasbo v Križankah. Ja, javne površine niso več javne, ampak jih organizatorji koncerta lahko po mili volji spreminjajo.

Sicer ne razumem povsem tega koncepta, kot to, da si nekdo želi zelo omastiti brke – verjetno organizator koncerta in je tako dobil tudi privoljenje nadzornih organov, saj drugače si ne predstavljam kako se lahko javne površine zaprejo za sprehajalce in ljudi, ki bi samo sedeli na klopci ob Križankah. Dejstvo je, da je kultura draga. Da so karte čedalje dražje in tako dosegljive privilegirancem oz., ljudem, ki imajo dovolj pod palcem. In če smo se nekoč veselili koncertov, ki smo jih spremljali iz parkov, ali zelenic, je sedaj to vse skupaj postala samo znanstvena fantastika.

Prav zanima me, kaj bo naslednja poteza organizatorjev? Bodo zabarikadirali okna tistim, ki imajo pogled na Križanke? Kaj pa, če mene kot obiskovalca lokala na nabrežju Ljubljanice moti zvok, ki prihaja iz Križank pozno v noč? Bodo organizatorji poskrbeli tudi za to, ali pa so “sankcije” zgolj enosmerne in gredo zgolj v korist organizatorja.

Najboljša ideja bi bila, da bi ljudje bojkotirali koncerte. Tisti, ki imajo denar in si lahko privoščijo drage karte in bi bili solidarni z ljudmi, ki nimajo dovolj pod palcem, pa vendar jim je mar za kulturo, kot tudi tisti, ki so koncerte poslušali izza obzidja Križank. Pač nikogar ne bi bilo. Me zanima, koliko časa bi potem sponzorji še podpirali takšne organizatorje.

Jebeš javne površine, če imaš Festival Ljubljana v Križankah
Jebeš javne površine, če imaš Festival Ljubljana v Križankah