Portopiccolo Sistiana / turistično naselje Portopiccolo Sesljan

Par kilometrov od meje leži kraj Sistian / Sesljan, kjer so pred kratkim odprli turistično naselje Portopiccolo Sistiana. Ker sem bil v bližini in ker sem zadnje čase veliko bral o Portopiccolo, sem se odločil, da si to novo naselje, kjer so pregrešno drage nepremičnine tudi ogledam od blizu.

Od Trsta sledite oznakam za Sesljan/Sistiana in ne morete zgrešiti. Če ne želite plačati podzemne garaže, potem priporočam, da pustite svoje vozilo na parkirišču pred Sesljanom in se sprehodite par minutk ob obali do turističnega naselja, ki ga je družba Serenissima postavila v parih letih. Ja, naselje je bilo zgrajeno iz nič in je postavljeno med morje in visokimi klifi za njim.

Prvi vtis, ko zagledaš to gmoto betona pred seboj je čuden. Še posebej zato, ker je zgrajen tako, da ima vsaka nepremičnina (in teh je res neskončno) pogled na morje! V samem naselju ni vozil in do Portopiccola vodi samo ena cesta, kar mi je po eni strani fascinantno, vendar po drugi strani pa ima Portopiccolo zelo veliko pristanišče, v katerega lahko svoje prestižno drage čolničke parkirajo lastniki nepremičnin, ali pa samo obiskovalci.

V Portopiccolo je poskrbljeno za vse. Trgovine, butiki, restavracije, lokali, bazeni, čudovita plaža, sprehajališče, vendar še vedno ne morem brez občutka, da je to samo beton. No, vmes so tudi rože in majhne zaplate trave, vendar je še vedno celotno naselje podobno bolj mestu duhov, saj ni ravno veliko nepremičnin prodanih – verjetno je to posledica cen, ki so jih postavili investitorji. Po drugi strani pa je to zgolj turistično naselje, ki bo poleti, če bo polno turistov nabito in si niti ne predstavljam, kako bi preživel noč “med samimi Italijani”.

Definitivno je to projekt, ki mu lahko zavidamo v Sloveniji, saj so ga zgradili na področju, ki je bil “zapuščen” in brez vrednosti. Z investicijo pa je ta del postal nekaj povsem drugega, predvsem pa je postal zanimiv za turiste, ki pridejo na ogled.

Če bi bil bogat! Ne, ne bi si kupil nepremičnine v tem naselju. Ampak, če bi bil bogat, bi investiral v kaj takšnega pri nas – sicer na drugačen način, ne tako zgoščen in betonski, ampak bi se odločil za bolj sofisticirano povezavo narave in bivalnih površin. Predvsem pa bi bile to bivalne površine in ne zgolj turistične.

Definitivno priporočam obisk in ogled!