Posestvo Na Škaluc, iz okolice Šentruperta, je pred časom zaprosilo Ministrstvo za infrastrukturo za postavitev usmerjevalne table do njihove posesti – turističnega objekta. Razlog in želja za postavitev je označitev krajšega dostopa preko Trobnega dola. Dobili so odgovor. Po natanko 64 dneh..

Slovenija, dežela birokratov. Kjer so stvari vse urejene z zakoni. Če ni zakonov, potem ni odgovorov. Tudi odgovor, ki so ga prejeli iz ministrstva je nekaj podobnega.

Za postavitev usmerjevalne table je potreben elaborat. Jasno! Ta elaborat mora vsebovati 12 točk. In ko greš brati, kaj vse mora biti v elaboratu – prej obupaš in še enkrat premisliš, ali si res želiš takšnih komplikacij. Razumem. Red je red. Pravila so pravila, predvsem pa zakoni so za vse enaki.

Pa vendar bi bilo vseeno smiselno, če bi bili zakoni človeški. Če za en tak generičen odgovor ne bi na ministrstvu potrebovali 64 dni, ampak bi prišli naproti davkoplačevalcem (saj veste, več prometa bo imela posest Na škaluc, več denarja bo dobila država) na bolj prijazen način.

Priznam, ko sem šel brati točke, ki jih je potrebno izpolniti, me je vse minilo. Verjetno še marsikoga. In ob tem branju sem ugotovil preprosto dejstvo – da država noče biti v pomoč državljanom, ampak preprosto je tukaj za to, da jim komplicira življenje.

Preverite sami, če se motim?