Zdravnik in njegov delovni čas

Zgodba je resnična in je odraz načina dela zdravnika, pri katerem imam svoj zdravstveni karton – torej je to moj osebni zdravnik. Na spletni strani sem prebral, da je delovni čas ob četrtkih od 07:30 – 14:00 ure. Glede na to, da sem imel kup opravkov, sem prišel v čakalnico ob 12:42 in prebral, da sprejemajo zdravstvene izkaznice do 13. ure.

Ker imela medicinska sestra stranke, sem mirno čakal v čakalnici, dokler ni bila ura 12:55 in sem vseeno vstopil – vrata so bila odprta. Prvo vprašanje medicinske sestre je bilo – ali ste se naročili? Moja zadrega, saj nisem bil pri zdravniku že precej let in nisem niti navajen, da se moram naročati na preglede.

Ne, je bil moj odgovor. Ona pa je nadaljevala, da bi moral pred tem poklicati in se naročiti in da sem prepozen, kajti ne sprejemajo več zdravstvenih izkaznic. Z zelo prijaznim glasom sem povedal, da čakam že precej časa v čakalnici in da še vseeno ura ni 13., ko ne sprejemajo več izkaznic, predvsem pa sem se opravičil, da ne vem, da se moram naročiti. Povedala mi je, da ima zdravnik precej dela še z birokracijo in da je pred menoj še ena oseba.

Ok. Lahko počakam, je bil moj odgovor. Ko me je vprašala zakaj sem prišel, sem ji razložil svoj problem in čez manj kot deset minut sem bil v ordinaciji pri zdravniku, kjer si je zame vzel natanko minuto in pol. Ne, niti pogledal ni, zakaj sem prišel, saj sem rekel, da sem imel podobne težave že pred leti in je le to videl tudi v samem kartonu. Napisal mi je recept, razložil kako naj uživam te tablete in nasvidenje.

Ja, instant zdravstvo, kjer si zdravnik ne vzame niti toliko časa, da bi preveril, kaj se dogaja, ampak verjame, da sem si sam postavil pravo diagnozo. Kaj pa, če bi imel povsem drugačen problem? Kaj pa, če so medikamenti, ki mi jih je predpisal povsem napačni in bom imel zaradi tega posledice?

Nepomembno, kajne? To je javno zdravstvo, kjer je zdravnik alfa in omega! In ja, razmišljam, da bi šel jutri do drugega zdravnika in tako naredil malce večji strošek ZZZS, ki očitno nima dovolj dobrega nadzora nad stvarmi, ki se dogajajo v zdravstvu.

Več takšnih in podobnih zgodb na http://www.zbz.si/

zoboder

  1. Iz prve roke ti povem, da zdravnike priganja zavarovalnica, saj morajo imeti mesečno normo… Tako da dvomim, da je problem pri zdravnikih samih, ker boš naletel na isti problem, če boš zamenjal zdravnika.

    1. se strinjam, da ni krivda zgolj v zdravniku.. potem potrebujemo reorganizacijo zzzs :)

Komentarji so zaprti.