To, da so poslovalnice Pošte Slovenije postale svaštarnice, kjer se dobi vse, je vsem jasno. Očitno je to poslovni model, s katerim Pošta Slovenije rešuje izpad prihodka na strani njihove prvobitne dejavnosti – poštnega prometa (glede na število “oglasnih tiskovin”, ki jih vsak dan dobim v nabiralnik, bi sicer malce podvomil v to! Dejstvo je, da se svet spreminja in da se tudi podjetja morajo prilagajati razmeram.

Ne bom pizdil nad svaštarnico, me pa pošteno moti deljen delovni čas, ki so ga uvedli v določenih poslovalnicah. Samo primer – poslovalnica Pošte na Izlakah je odprta od 8. – 10:30 ure in od 14:30 do 17. ure. V soboto je odprta med 9. in 11. uro.

Vzemimo za primer nekoga, ki dela v Ljubljani in začne z delovnim dnem ob 8:30 in konča ob 16:30 uri?! Ja, izhajam iz lastnih izkušenj, ko moram za to, da lahko opravim stvari na pošti – dvig priporočene pošiljke iti kasneje, ali prej v službo. Razumem, da se varčuje in da je človek največji strošek v sistemu. In če želim jaz dvigniti pošto, potem imam jaz dodatni strošek, kljub temu, da je nekdo drug že plačal storitev za to.

Tokrat gledam na to iz svojega zornega kota in se mi zdi precej smešno, da moram za to, da pridem do svoje pošte spreminjati svoje navade in poznan scenosled, ki se ga držim vsak dan. Po drugi strani pa verjetno nisem edini, ki se sooča s podobnim problemom. Če bi obstajala možnost, potem bi z veseljem podpisal “trajni nalog”, da prevzamem vse priporočene pošiljke in da mi ni potrebno iti v poslovalnico Pošte in se prilagajati njihovem delovnem času. Še rajši pa bi videl, da me obvestijo po elektronski pošti o tem in da potem lahko izberem čas dostave, oz. čas prevzema pošiljke. In ja, za takšno storitev sem pripravljen tudi plačati.

Kot primer – prejšnji teden sem dobil priporočeno pošto z dvema smučarskima kartama. Ker je bilo to “last minute” in ker so bile ceste zasnežene, seveda nisem mogel priti pravočasno do kart – torej je pošiljatelj “vrgel stran” 70 eurov, jaz pa sem se pod nosom obrisal za zastonj smučanje. Ja, če bi bila poslovalnica Pošte odprta do 19. ure, tega problema ne bi bilo. Ali pa če bi mi lahko poštar pustil karti v nabiralniku in bi imel moj “bianko” podpis.

Seveda obstaja še druga opcija – da prosim starša, da se odpeljeta 7 kilometrov z avtom in da pobereta zame pošto pošiljko in mi jo pustita v nabiralniku, da lahko potem jaz naprej urejam stvari. Pa tudi za to potrebujeta moj podpis, oz. izjavo, da smeta prevzeti pošto zame.

Pošta je definitivno s to potezo precej privarčevala – ali je pomislila, da je komu drugemu ustvari dodatne stroške? Dvomim!!

Pošta Slovenije in deljeni delovni čas
Pošta Slovenije in deljeni delovni čas
Pošta Slovenije in deljeni delovni čas
Pošta Slovenije in deljeni delovni čas