Milojka Kolar Celarc, tista ministrica, ki ji nič ne more priti do živega, kljub temu, da v dveh letih odkar je ministrica za zdravje še ni predstavila svoje reforme, ki je bila in je ključnega pomena za vzdržnost našega zdravstva. Namesto, da bi pripravljala reformo, ki jo je že večkrat obljubila, da jo bomo videli, se rajši ukvarja z bolj všečnimi temami, ki dajo javnosti občutek, da ona res dela in se trudi.

No, mogoče pa se bo sedaj končno nekaj premaknilo tudi na področju zdravstvene reforme, kljub temu, da bi morala biti predstavljena že v decembru. Namreč sedaj sta ministrici za zdravje in za finance Milojka Kolar Celarc in Mateja Vraničar Erman končno uskladili izračune – vsaj tako poročajo mediji.

Kot je bilo pričakovano Kolarjeva še vedno vztraja pri ukinitvi dopolnilnega zavarovanja – me prav zanima kakšen ima načrt s tem in kdo bo potem “sedel pri koritu”, kajti sicer ne bi dregala v sistem, ki več kot očitno deluje in katerega zagovarjajo tudi tuji strokovnjaki. No, njen plan je bil, od vsega začetka enak – ukiniti dopolnilno zavarovanje in posledično obračunati s s svojo preteklostjo.

Ampak ne bom o tem, ker bom samo slabe volje. Presenetil me je predlog iz novele zakona o zdravstveni dejavnosti, kjer je zapisan najdaljši dopustni čas čakanja v čakalnici / do 30 minut. Druga novost pa je hitra napotnica, ki zagotavlja pacientu  pravico obiskati zdravnika v 14 dneh.

Bodimo realni. Kdaj ste nazadnje, ko ste prišli k zdravniku čakali manj kot 30 minut v čakalnici? Sicer sem zelo redko pri zdravniku, vendar se mi je to zgodilo samo parkrat – takrat, ko sem bil kot samoplačnik pri “privat zdravniku”. V javnem zdravstvu se mi to, kljub točno določeni uri, še ni zgodilo. Obratno – ponavadi takrat, ko si naročen na določeno uro najdlje čakaš.

Vendar pozor / najdaljši dopustni čas ne velja na urgenci in če nisi naročen – kar se mi zdi smiselno. Ta čas pa se šteje od trenutka, ko je pacient naročen na pregled, do trenutka obravnave. Kar pomeni veliko več birokracije – vodenje elektronskih seznamov, usklajevanje, prav tako pa so uvedli tudi “rdeče kartone” za bolnike, ki se ne bodo pravočasno opravičili za izostanek od obiska zdravnika.

No, ta zakon ni kar tako, saj uvaja cel kup kazni za kršitve, ki bodo na plečih zaposlenih v zdravstvu in za zdravstvene (od 400 do 4100 eurov za pravno osebo in od 400 do 2100 eurov za samostojnega podjetnika, prav tako pa od 100 do 1000 eurov pa za odgovorno osebo). Jeap, ministrica se je odločila, da bo pobirala denar tam, kjer ga že tako ni – vsaj po podatkih, da bolnice ne delajo z dobičkom, ampak z izgubami. No, za njo ni ovir in bo pobirala denar iz svojega žepa. Eh ja, saj nisem pričakoval reforme, sem pa pričakoval kaj bolj konkretnega. Recimo, če bi se za začetek spopadla zgolj s korupcijo in preplačanimi medicinskimi pripomočki, bi naredila veliko več. Sicer pa, dajmo času čas. Tako kot čakamo njeno reformo, se pustimo presenetiti tudi s temi ukrepi. Mogoče pa ji celo res uspe!