Ekstravisor je sicer ime računalniške aplikacije, ki jo uporablja podatkovno-preiskovalna skupina TV Slovenija. Ampak Ekstravisor so ljudje, ki so raziskovali temo zdravstva in ki so včeraj pokazali svoj prvi primer. V oddaji Tarča je bila tema zdravstvo in po parih mesecih dela so lahko pokazali primerjavo cen zdravil in medicinskih pripomočkov v vseh 26-ih slovenskih bolnišnicah.

Oddaja je bila prikaz stanja v zdravstvu v Sloveniji, kjer se vsaka stvar zelo zelo zelo preplača. Interesi posameznikov so nad vsemi ostalimi interesi in tudi ministrica za zdravstvo je še enkrat dokazala, da je povsem nekompetentna svoji vlog.

Med gledanjem oddaje Tarča sem se zavedal, da je bil to končno kvalitetno pripravljena oddaja, ki ni bila na prvo žogo, predvsem pa so bile stvari analizirane in pravilno zapakirane. Po koncu oddaje je začela delovati tudi spletna stran Ekstravisor, ki ima zbrane in analizirame podatke o različnih cenah medicinskih pripomočkov, ki jih kupujejo bolnišnice.

Ker je UX spletnega mesta malce slabši, imate na levi strani pod logotipom tekst Projekt zdravstvo  – kliknite nanj, da se vam odpre meni, kjer lahko pridete do zanimivih podatkov kako davkoplačevalci preplačujemo stvari v različnih bolnišnicah. Predvsem pa ta razkritja čudovito sovpadajo s trenutno stavko zdravnikov in pogledom na njihove plače.

Ker je ekipa Ekstravisorja analizirala vse podatke in jih tudi primerno prikazala, sedaj ne bo več izgovorov, kot jih je imel včeraj Simon Vrhunec in ministrica Milojka Kolar, da ni pravih podatkov nikjer – naredili so tisto, kar bi morala država imeti narejeno že od nekdaj. Ampak – ker je ministrica nesposobna, se ne bo nič spremenilo.

Bravo nacionalka! Če ponavadi vedno pizdim nad njimi, je sedaj moj pogled precej drugačen, predvsem pa sem vesel, da še vedno obstaja raziskovalno novinarstvo.

ekstravisor