Stavka zdravnikov. Stavka najbolj plačanih v javnem sektorju poteka že nekaj dni. Stavkajo v javnem zdravstvu, vendar jim to ni ovira, da ne bi ponujali in opravljali samoplačniških storitev! Da, prav ste prebrali. Stavkaš tam, kjer dobiš mesečno plačo in delaš v privat zdravstvu. In potem se bomo čudili, ko se bo nekomu odpeljalo in bo naredil kakšno neumnost?

Zakaj stavkajo zdravniki? Zato, ker imajo čistilke previsoke plače! No, tole je sicer parafraziranje izjave anesteziologa, ki jo je izrekel pred par dnevi in ki prikaže njihov način razmišljanja. Kdo tej osebi brani, da gre na trg dela in se preživlja v privat sferi in ne v javnem zdravstvu, kjer v mesecu dni dobi preko 5000 evrov neto plače – v njej je tudi čas “pripravljenosti,” karkoli že to pomeni.

Zveza organizacij pacientov Slovenije je dobila kup prijav pacientov, da v Sloveniji zdravniki, ki stavkajo, ponujajo in opravljajo samoplačniške storitve.

Verjetno se je že vsak od nas soočil s situacijo, ko je ugotovil, da je čakalna doba par let, pa vendar mu je taisti zdravnik ponudil samoplačniško storitev v istem prostoru z isto medicinsko sestro v roku par dni ali pa celo isti dan. Torej gre zgolj in samo za denar in za nič drugega v tem primeru.

Sam bi predlagal vladi, da naj prepove “dvoživke” v zdravstvu. Da naj tisti, ki se ne strinjajo s tem, gredo v tujino – in se tam preživljajo. Glede na podatke, ki jih je objavill Siol, temu ni tako (vir):

Zadnji relevantni podatki so iz leta 2021, ko naj bi v tujini skupaj delalo 224 slovenskih zdravnikov. Največ, in sicer 72 slovenskih zdravnikov, je leta 2021 delalo v Nemčiji, 60 jih je delalo v Avstriji, 26 v Veliki Britaniji, 21 v Švici, 12 na Norveškem, deset v Italiji in 23 v drugih državah.

Da tega, da naj bi bilo v Sloveniji vse manj zdravnikov, niti ne omenjam. Mogoče pa bi jim morali dvigniti glavarino na številke, ki so v tujini. Potem bi bilo mogoče vse drugače.

Naj vsak zdravnik izbere – javno ali privat zdravstvo. Svobodna izbira. Kot jo ima tudi vsak pacient. To, da sediš na dveh stolih in da stavkaš v javnem zdravstvu, medtem pa delaš v privat, je zgolj in samo norčevanje iz vseh pacientov in države, ki to dopušča.

Aja, še to. A ni zanimivo, da Fides vedno stavka, ko ni Janez Janša na ablasti?