Dežurni zobozdravnik med vikendom hud zobobol prihranite do ponedeljka med vikendi se varčuje Dežurni zobozdravnik med vikendom hud zobobol prihranite do ponedeljka med vikendi se varčuje

V Sloveniji za višje plače stavkajo tisti z najvišjimi plačami

Kaj je absurd? Da v Sloveniji za višje plače stavkajo tisti z najvišjimi plačami. Da, prav ste prebrali. Ne stavkajo tisti, ki imajo najnižje plače in komaj preživijo mesec, ampak tisti, ki so na lestvici 50 najbolje plačanih uslužbencev javnega sektorja. V bistvu je 47 zdravnikov na tej lestvici, za boljšo predstavo. In še ena stvar je pomembna pri stavki zdravnikov – njim se gre samo za njhove plače. Ne za plače medicinskega in drugega osebja, tisti naj preživijo s svojimi nizkimi plačami, oni pač ne morejo!

Stavka Fidesa je vedno na vrsti, ko ni na oblasti Janez Janša. To je jasno vsakomur. In zahteve, ki jih imajo ti ljudje so daleč od realnosti. Kljub temu, da so jim lansko leto povišali plače za 700 evrov bruto, bi oni še več. 30 odstotkov več. In zato oni stavkajo. No, saj tudi sicer očitno stavkajo, saj se čakalne vrste v zdravstvu povečujejo.

V času stavke je v treh dneh odpadlo preko 600 napovedanih pregledov in operacij. Ja, to je ta skrb za zdravje in vse ostalo kar pride s Hipkratovo prisego. Čeprav bi bilo boljše, če bi napisal Hipokritova prisega.

Jaz razumem zdravnike, da je težko preživeti z delom v javni ustanovi, kjer mesečno dobijo 16.000 bruto. In da morajo delati še popoldan pri zasebniku. In da paciente, ki jih ne morejo v rednem delovnem času obdelati v javni ustanovi naročijo v zasebni, kjer jih pričaka ista sestra in isti zdravnik – vendar ob plačilu. Očitno je pač pogoltnost zelo cenjena vrlina med njimi, predvsem pa jim nikoli ni dovolj.

Glede na to, da je zdravstvo itak v riti že leta in leta, ker je želja pri privatizaciji zdravstva ogromno, zgolj upam, da vlada ne popusti izsiljevanju in da jim pokaže en tak lep #fakof. Pa naj gredo vsi delat v zasebno sfero in tujino.

p.s.: enačim vse, čeprav to ne drži. Obstaja ogromno zdravnikov, ki ne podpirajo te stavke in razumejo situacijo. In kapo dol za njih, ki kljub vsemu trudijo izpolnjevati svojo Hipokratovo prisego!