Pomagajmo Krisu skupaj poslji KRIS5 na 1919 19 mesecni Kris potrebuje 23 milijona evrov za zdravilo Pomagajmo Krisu skupaj poslji KRIS5 na 1919 19 mesecni Kris potrebuje 23 milijona evrov za zdravilo

Zdravnikov ni, ampak so, če so plačani 80 evrov neto na uro

To, kar se dogaja z zdravstvom zadnje čase je čista perverznost. Pred par dnevi sem prebral, da bodo obstajale ordinacije za osebe, ki nimajo osebnih zdravnikov in v njih bodo delali zdravniki za 80 evrov neto. Čakte, mal! Ni zdravnikov, ampak so, če so plačani 80 evrov na uro? Pa kdo je tu nor?

Da javni sistem zdravstva razpada je jasno že dolgo časa. Kot je tudi jasno, da so zdravniki (da ne bo pomote, sedaj vse mečem v isti koš, kar seveda ni prav in tega ne bi smel – ampak le tako lahko opozarjam na absurdnost celotne situacije) svoja kasta, ki se sama po sebi trudi, da bi razpadel sistem, ki ga imamo, saj bi tako imeli še večje prihodke.

Hipokratova prisega bi se lahko povsem preprosto preimenovala v hipokritovo zaprisego v Sloveniji, kajne? In razpad sistem se ni začel z nastopom premierja Goloba, ampak so bile takšen tendece že od same osamosvojitve Slovenije. Žalostno pri vsem tem je, da kratko potegnemo državljani, ki vsak mesec plačujemo v zdravstveno blagajno in plačujemo dopolnilna zavarovanja, vendar nimamo dostopa do zdravnika.

Ker je bila vmes Covid kriza se je stanje v zdravstvu še poslabšalo. To, kar je storila Janševa vlada je bil žebelj v krsti javnemu zdravstvu in maske so lahko padle – posledice bomo čutili vrsto vrsto let in čeprav vsaka oblast obljublja reformo zdravstva, se le ta ne zgodi, saj se vsi zavedajo, da smo talci zdravnikov in njihovih lobijev.

Če samo pogledamo najbolj plačane “javne uslužbence” potem je jasno, da so to zdravniki. Da nekateri delajo po 26 ur na dan ni skrivnost in da so jim kovidni dodatki, ko niso delali in ko državljani nismo imeli dostopa do zdravstvenih uslug, prinesli prava bogastva. In zakaj bi sedaj delali za “drobiž”, kajne? No, drobiž so seveda najvišje plače v državi, ampak samo za določene, ne za mlade zdravnike, ki jih pač stari ne pustijo zraven k skledi.

Pa še malce nazaj k 80 evrov na uro za zdravnike, ki jih kronično primanjkuje. Očitno je podobna situacija kot v gostinstvu. Vsi jamrajo, da ni kadra. Ampak očitno kader je, samo želi si enormne plače. Ampak v gostinstvu nekdo dela za 10 evrov na uro in v eni uri obdela 50 strank, v zdravstvu pa bi 80 evrov na uro. Seveda, izobrazba, izkušnje, odgovornost – vendar nikjer ne zasledim podatka, da bi zdravnik sam odgovarjal za neuspešen poseg, ampak za to skrbi organizacija, kjer je zaposlen. V gostinstvu manjko plača sam uslužbenec. No, saj primerjava ni povsem na mestu, ampak je pa jasno v katero smer gre moje razmišljanje, kajne?

Ob teh 80 evrih na uro se mi zastavlja par preprostih vprašanj. So to redno zaposleni zdravniki v ZDjih? Bodo to njihove nadure? Bodo zdravniki v tem primeru delali 26 ur na dan? In potem, ker so nekateri radi “dvoživke” šli še v privat ordinacije in dodatni služili?

Nalijmo si čistega vina in državljani, ki vplačujemo v zdravstveno blagajno zahtevajmo storitve. Ali pa prenehajmo plačevati za nekaj, kar ne moremo koristiti. In če zdravniki stavkajo, potem lahko stavkamo tudi mi in ne plačujemo več v zdravstveno blagajno. Če se ne da tega področaj urediti, potem je boljše, da razpade, ker tole kar se dogaja sedaj pač ni ok.

Zdravnikom pa priporočam, da si preberjo kar je napisala dr. Mateja Kožuh Novak in jim je nalila čistega vina.

Pomagajmo Krisu skupaj poslji KRIS5 na 1919 19 mesecni Kris potrebuje 23 milijona evrov za zdravilo