Vlozni listi za starostnike v DSOjih odlocali o tem kdo ne bo delezen bolnisnicnega zdravljenja Vlozni listi za starostnike v DSOjih odlocali o tem kdo ne bo delezen bolnisnicnega zdravljenja

Niso neopredeljeni pacienti / so izbrisani pacienti, ki so ostali brez osebnih zdravnikov

Zadnje čase se pogosto uporablja besedna zveza neopredeljeni pacienti v povezavi s pacienti, ki so ostali brez osebnih zdravnikov. Nalijmo si čistega vina. Ne gre za neopredeljene, ampak za izbrisane paciente, ki to niso postali na lastno željo, ampak so to postali zaradi zdravstvenega sistema, ki ga imamo v Sloveniji in očitno ne deluje kot bi moral, kajne?

Za začetek poglejmo definicijo neopredeljen v fran.si: nèopredeljèn -êna -o prid. (ȅ-ȅ ȅ-é) ki ni opredeljen: neopredeljen pojem / časovno neopredeljena umetnina / njegova čustva so ostala neopredeljena / neopredeljeni pisatelji; narodnostno, politično, razredno neopredeljen

Torej pacienti niso neopredeljeni. Tudi ambulante za neopredeljene paciente je povsem napačna besedna zveza, saj si nihče ne želi ostati brez osebnega zdravnika, pa vendar se je to zgodilo.

Kdorkoli se je “odločil”, da bo izbral besedo neopredeljen, je to storil zgolj za to, da bi prikril realnost, ki smo ji priča, predvsem pa, da bi z “lepšo” besedo opisal ta nedopusten pojav, ki smo mu priča v Sloveniji. “Neopredeljeni” pacienti plačujejo zdravstveno zavarovanje, vendar nimajo svojega osebnega zdravnika – in to ni njihova lastna opredelitev.

Je pač sistemska napaka, ki dokazuje, da smo v Sloveniji precej v “riti” glede zdrastva in osnovnih pravic pacientov. Očitno je pomembno zgolj to, da državljani polnemo zdravstveno blagajno, če lahko koristimo zdravniške usluge, pa ni več stvar nikogar.

Namesto neopredeljeni pacienti, bi lahko mirno uporabili besedo izbrisani pacienti, saj v končni fazi gre za to!