izbira osebnega zdravnika izbira osebnega zdravnika

Ste ostali brez osebnega zdravnika, kljub temu da plačujete zdravstvene prispevke?

Brez izbranega osebnega zdravnika je v Sloveniji preko 130.000 ljudi. Kljub temu, da plačujete zdravstvene prispevke in da je pravica do izbire osebnega zdravnika in zdravstvenega zavoda opredeljena v zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, pa je stanje na “trgu” takšno, da ni osebnih zdravnikov, ki bi lahko sprejeli nove paciente. Kaj torej storiti v primeru, ko ste ostali brez izbranega osebnega zdravnika?

Zadnje čase vse več ljudi dobi na dom “pošto” z obvestilom, da se je izbrani osebni zdravnik upokojil in da si mora zavarovanec sam poiskati novega osebnega zdravnika. Kar pa je seveda misija nemogoče. Kljub temu, da vsak mesec plačujete prispevke je sistem tako v “riti”, da si morate sami na trgu poiskati novega osebnega zdravnika – ki pa jih kronično primankuje!

Namesto, da bi se reševanja tega problema država lotila sistemsko, pa se ne ukvarja s tem in ste tako prepuščeni sami sebi in svoji iznajdljivostji. Kaj torej lahko storite, ko ostanete brez osebnega zdravnika in potrebujete zdravstveno pomoč – v teh časih še posebej čudna situacija, ko ste lahko vsaj poskusili priklicati osebnega zdravnika, sedaj pa niti tega ne morete več.

Bolniki, ki so ostali brez izbranega osebnega zdravnika lahko zdravstveno pomoč poiščejo v najbližjem zdravstvenem domu, kjer jib bo sprejel nadomestni ali dežurni zdravnik. Ampak to seveda ni rešitev težave 100.000 več Slovencev. Minister očitno nima časa, da bi se ukvarjal s tem problemom in tako ste pri iskanju novega osebnega zdravnika odvisni od sreče!

  • Ekipa Sledilnika je pripravila spletno aplikacijo, ki omogoča iskanje osebnega zdravnika – https://zdravniki.sledilnik.org/sl/. Vendar če iščete osebnega zdravnika v Ljubljani, naj vas opozorim, da ni nikogar na voljo. Najbližji zdravnik je na voljo v Vrhniki, Komendi, Litiji …
  • Tudi na naslovu http://plesko.si/zzzs/ lahko preverite stanje prostih zdravnikov v Sloveniji. Ampak podatki so iz iste baze, s tem, da so pri Sledilniku podatke še dodatno preverjali in dobili odzive ljudi.

Ja, žalosten je pogled na proste zdravnike v Sloveniji. Še bolj žalostno je, da v času najhujše krize ljudje ostajajo brez osebnega zdravnika in jim država niti ne ponudi izbire, ali pa obvestila kaj naj storijo v takšnem primeru. Zgolj še en prikaz odnosa države do državljanov, ki so za njo zgolj nepotrebni balast!

izbira osebnega zdravnika