Besede iz naslova so povzetek strokovnega posveta na Zdravniški zbornici. Zdravniki so ugotovili, da je zdravstveni sistem
zastarel, slabo organiziran in neučinkovit. Prav tako so opozorili, da se denar bolnikov uporablja za preplačila dobaviteljem in za pokrivanje izgub zdravstvenih ustanov (vir) … Sistem bodo poskušali spremeniti zdravniki sami.

Lepo je, da ko preberem takšne besede. Lepo je, ko si predstavljam, da bodo uredili zdravstveni sistem v katerega ni nihče do sedaj ni upal korenito poseči. Pa vendar taisti zdravniki ne opravljajo svojega dela zadnjih nekaj mesecev, ampak že vrsto let in zakaj se niso potrudili že do sedaj, da bi spremenili sistem? Zakaj opozarjajo na preplačila, če pa je to del sistema in so tudi sami del sistema.

Mogoče pa bi bilo precej boljše, če bi se stvari lotili na drugem koncu in bi se najprej lotili svojih vrst in vsega, kar se dogaja na tej relaciji. Glede na to, da veliko zdravnikov dopoldan opravlja “javno službo”, kjer so čakalne vrste več mesečne, popoldan pa “privatno službo”, kjer vas isti oseba lahko “operira” v par dneh, če seveda to plačate … Mogoče se lahko začnejo ukvarjati s “podkupninami” farmacevtskih podjetij, ki organizirajo za zdravnike konference po celem svetu in ki so precej radodarni za zdravnike. Ali pa uredijo sindikate, ki so vedno tisti, ki imajo svoj pogled na vse skupaj in ščitijo … ponavadi sebe.

Sicer pa jim želim veliko uspeha pri tem in upam, da se zavedajo, da je področje v katerega so se namenili poseči precej bolj zakomplicirano kot izgleda na prvi pogled. Glede na število ministrov, ki so se zamenjali na tej funkciji .. Je verjetno tole področje precej težko obvladljivo … Le zakaj?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.