Zdravstvena reforma. Po SSKJ: refórma -e ž sprememba, spreminjanje. Milojka Kolar Celarc je včeraj predstavila reformo zdravstva, ki smo jo čakali 2 leti njenega mandata in 24 let sicer. No, če se temu, kar je ona predstavila lahko reče reforma, potem naj bo reforma. Če zamenjaš samo blagajno, kamor se bo stekal denar, je to bolj malo od reforme. Ampak nekaj je morala narediti, saj se dve leti sicer ne ukvarja z ničemer.

Predlog zakona o zdravstvenem varstu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ-1) je dolg 158 strani. Vendar v njem ni dela, ki bi se ukvarjal z odpravljanjem resničnih problemov, ki so v zdravstvu in o katerih “bentim” že par let. Korupcija, čakalne vrste, priviligirana podjetja, ki na račun zdravstva služijo milijone, predvsem pa neenotnost naročanja in kolaps sistema zdravstva. Mogoče bi v reformi lahko zajeli tudi učinkovitost zdravstva, ki diha na škrge..

Ne, tega se seveda ni lotila, ker to je pretrd oreh, da bi se splačalo z njim lomiti zobe. Lotila se je “izi” variante, jo zapakirala v cenen omot in ljudje so sreči. Namreč odstranila je zavarovalnice, ki so ponujale dopolnila zavarovanja in so na račun zdravstva imele prevelike dobičke. Smešno, da “javno zdravstvo”, ki ga vsak od nas krepko plačuje vsak mesec, ni zmožno takšne ureditve in vedno prinaša samo izgube. Aja, mogoče so samo nekateri v tej verigi preveč požrešni in gre preveč denarja v njihove žepe.

Kaj nas torej čaka z zdravstveno reformo?

  • nova obvezna “dajatev” državi nas bo stala od 20 do 75 eurov na mesec (odvisno od višine bruto dohodka) – sicer ne razumem zakaj se ne dvigne prispevna stopnja že za to, kar sedaj plačujemo in se odstrani vse nove informacijske sisteme, ki bodo potrebni, prav tako pa se vsi ti podatki že sedaj prenašajo naprej – ampak nekdo si bo omastil brke
  • osnova za določitev zneska “dajatve” državi bo vsebovala tudi najemnine, obresti, honorarje,…
  • minimalno bolniško nadomestilo bo 80 odstotkov minimalne plače in najvišje 2,5 kratnik povprečne plače v preteklem letu neglede na neto plačo in v roku največ 12 mesecev neprekinjeno ali največ 18 mesecev s prekinitvami v dveh letih

Lahko bi na dolgo in široko razpredal o tem, kaj nas čaka, pa vendar upam, da bo sedaj kak strokovnjak, ki ni iz ministrstva naredi kalkulacijo, kjer bo podrl Milojkine želje in predvidevanja in bo ugotovil, da takšna “dajatev” ne bo prinesla pravih rezultatov in se bo njena reforma sesula kot hišica iz kart.

Glede na to, da so dve leti časa posvečali tej reformi in se niso ukvarjali z resničnimi problemi v zdravstvu, se mi zdi vse skupaj en velik lari fari. Ampak lahko še tako bevskam in se repenčim, Milojka je želela obračunati z zavarovalnicami in to je tudi storila. Kaj potem, če sistem ne bo funkcioniral? Nepomembno. Ona je opravila svoje poslanstvo in sedaj bomo videli koga vse je prepričala.

Saj ideja reforme ni slaba. 410 milijonov eurov, kolikor pričakujejo, da bi izplena od te “dajatve” dati v upravljanje tistemu, ki ne zna z denarjem in ki ima sedaj z velikoooo višjim zneskom že velike težave. Ampak ja, to je ta socializem, ki si ga želimo, mar ne?