stavka zdravnikov stavka zdravnikov

Če zdravniki želijo delati pri zasebnikih naj se tam zaposlijo

Stavka zdravnikov poteka že 45 dan. Fides je sedaj na pomoč poklical “strokovnjake” iz tujine, ki podpirajo “bitko” par zdravnikov v Sloveniji. Bolj kot “strokovjaki” iz tujine, ki jim mediji sploh naklonijo čas v etru, me zanima, koliko podpore ima Fides v Sloveniji. Predvsem pa me zanima, zakaj se zdravniki, ki želijo delati pri zasebnikih, pri njih tudi ne zaposlijo? Zakaj jim “mi” plačujemo prispevke, zavarovanja, dopust in vse ostalo, ..

To, da se vlada ne pogaja s Fidesom, se mi zdi dobro. S teroristi se pač ne pogaja. Tudi če razpade sistem zdravstva, ki je že dolgo časa razpadal sam po sebi. Kljub stavki ljudje dobijo zdravstveno oskrbo. Je pa res, da Fides izsiljuje in stavkajoči zdravniki ne podaljšujejo vozniških dovoljenj invalidom, ker to ni zdravniški problem. To se mi zdi ogabno! In obsojanja vredno.

Ampak nazaj k naslovu tega zapisa. Če zdravniki želijo delati pri zasebnikih, naj se tam zaposlijo. Saj je vse skupaj povsem preprosto. Ukiniti dvoživkarstvo in naj se vsak odloči sam, kje bo delal. Tako pa zdravniki izkoriščajo svojo prednost, ki jim omogoča delo v javnem in zasebnem sektorju. Če to vlada prepove, bo celotna situacija v Sloveniji precej drugačna.

Če obstajajo čakalne vrste, potem je delo v zasebnem sektorju in čakalne vrste se umetno ustvarjajo ravno s tem namenom. Da lahko isti zdravnik, ki v javnem zdravstvu ne more opraviti posega, le to stori čez dve uri v isti ordinaciji, vendar kot zasebnik.

Kakšne benefite ima zdravnik v javnem sektorju?

 • nadpovprečno neto plačo
 • plačane vse prispevke in zavarovanja
 • plačano bolniško,
 • ogromno dopusta
 • plačana dežurstva in plačane nadure, ki se štejejo v pokojninsko dobo
 • napredovanje v višje plačilne razrede

Ni slabo, kajne? In potem popoldan ali pa tudi v času redne službe oddela še par stvari za zasebnika, da “lahko sploh preživi”. Da lahko plača čistilko, ker sam nima časa, ker toliko dela, ki je tako drago, kot se je pridušal eden izmed stavkajočih zdravnikov.

Zakaj zdravnikom ne onemogočijo dela pri zasebnikih in naj se odločijo, na katerem stolu bodo sedeli. Očitno je dvoživkam tako odlično v našem sistemu, da nihče ne ramišlja, da bi šel delati k zasebniku, ker ne bi mogel umetno ustvarjati potrebe. Če naredi vlada konec tega stanja, bo naredila največ za zdravstvo v celotni zgodovini Slovenije. In čakalne vrste bodo izginile, ker ne bodo več ustvarjane umetno.

Kapo dol vsem tistim zdravnikom, ki so v svojem “fohu,” ne samo zaradi denarja, ampak tudi zaradi svojega poslanstva in čuta odgovornosti. In ki v tem času opravljajo svoje delo nemoteno in poskrbijo za tiste, ki potrebujejo pomoč. Ogromno je takšnih, vendar zaradi pogoltnih posameznikov in sindikata Fides pade temna luč na vse zdravnike. Ne, niso vsi enaki!

 1. Eh Roni, pa Ti si večni optimist, a ne?
  Na eni strani imaš nekaj zdravnikov (morda tudi malo več, ampak potem to pomeni, da bi bili vsi ti, ki Fides podpirajo, radi podjetniki z dobrimi plačami, ki pa si ne bi sami plačevali prispevkov, se odrekali zaslužku na račun 50 dni dopusta, si sami plačevali izobraževanj, si sami plačevali delovne opreme, prostorov, skratka, bi kao bili podjetni, pa bi kao ne bili povsem podjetni, samo tisti del, kjer je krema in čokoladni obliv s češnjo, pecivo jih pa ne zanima), ki mečejo slabo luč na tiho večino, ki pridno in dobro dela, a si ne upa dvigniti roke in reči “To pa ni prav…”, na drugi pa čredo ovčk, ki pridno čakamo, da nas postrižejo. No, prvi so monopolisti (nad dobrino, ki jo vsi najbolj cenimo), drugi pa smo prejemniki teh monopolnih storitev, ki nas postavljajo pred dejstvo, da morda ponudniki storitev niso dobro razumeli, da Hipokrat ni hipokrit. In potem imaš še hudega volka (z dvojnim trnkom) ki se ga nekateri zdravniki ne bojijo, saj so z njim podpisali tihi sporazum, lahko pa z njim strašijo ovčke, da se pripravlja katastrofa.
  In ker so ovčke že site hudega volka, nekaterim zdravnikom vedno uspeva zase pridobiti še zadnje drobtinice z mize, ki pa je vse bolj prazna. In ko bo prazna, bo spet prišel hudi volk, naredil red, malo napolnil mizo (upam, da ne z ovčkami), pa se bodo potem ovčke spet malo zbrale in hudemu volku pokazale sredinec ter ga brcnile s pomola v jezero. No, in potem se volk skoraj utopi (ker baje ne zna dobro plavasti in se raje zadržuje na splavih, kjer ga gostijo drugi volčji prijatelji), pa ga nekaj ovčk, nikoli več kot …., potegne na suho, ker jih vedno znova prepriča, da je on glavni oven in ne glavni volk in jih bo popeljal v svetlo prihodnost.
  In se cikel ponovi, samo volk je vsakič malo bolj siv in ovčkomrzen.
  Aja, o zdravnikih naj bi, sem čisto pozabil.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja