zakaj se mladi odlocajo za studij medicine zakaj se mladi odlocajo za studij medicine

Informativni dan na medicinski fakulteti / fotografija, ki kroži po internetih je vzeta iz konteksta in je “fake news”

Včeraj so potekali informativni dnevi. Tudi na medicinski fakulteti. Po internetih je zaokrožila slika, ki je bila vzeta iz konteksta in je dodatno vrgla slabo luč na zdravniški poklic. Ne želim biti hudičev odvetnik, ampak tokrat je treba povedati, da gre za “fake news,” in priporočam, da tisti, ki ste delili to sliko v povsem drugačnem kontekstu, le to izbrišete ali pa premorete vsaj toliko ponosa, da razjasnite, za kaj se je v resnici šlo. In ne, niso to razlogi, zakaj bi morali mladi študirati medicino!

Zdravniški poklic je v zadnjem času precej na udaru. Stavka Fidesa, včerajšnje informacije o odstranjenem želodcu napačni osebi in potem še informativni dan na medicinski fakulteti in ta slajd dekana iz začetka njegovega predavanja, ki pa je bila dejanska kritika tega za kaj naj bi se nekdo odločil za študij medicine.

Ampak seveda je takšen “slajd” lažje vzeti iz konteksta in začeti prelivati gnojnico na vse – tudi na tiste, ki dejansko svoje delo opravljajo z visokimi etičnimi in moralnimi načeli.

Z drugimi besedami. Če se vam gre za ugled, denar, pripadnost izbrancem, potem študij medicine ni za vas. Če se vam gre za pomoč sočloveku – dobrodošli. To je bil pomen tega “slajda”.

Vsem tistim, ki pa so delili sliko, pa predlagam, da drugič vsaj za trenutek preverite, kaj delite in v kakšnem kontekstu je bila informacija predstavljena. Veliko boljše in lažje bo za vse. Predvsem pa preverite informacije, ki jih delite, ker živimo itak v “fejk” svetu, kjer več ne ločimo resnice od laži.

zakaj se mladi odlocajo za studij medicine
zakaj se mladi odlocajo za studij medicine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja