Konec tedna so na fakultetah potekali informativni dnevi. Obiskali so jih dijaki, ki se odločajo o nadaljnem študijo in tudi njihovi starši, ki so prišli z njimi. In slednje je pri marsikomu povzročilo zgražanje, saj naj bi to bil znak nesposobnosti teh mladih, predvsem pa pokazatelj načina življenja marsikoga. Vendar marsikateri kritik ob tem pozabi, da niso vsi bodoči študentje iz Ljubljane …

Live and let live, bi lahko bil moj komentar vsem tistim, ki se zgražajo nad tem, da so marsikoga na informativni dan pripeljali starši. Ja, so ga pač pripeljali – zaradi takšnih in drugačnih razlogov, ki pa so verjetno poznani njim in se ne tičejo zunanjih opazovalcev. In to, da so ga pripeljali starši, še ni dokaz, da je nekdo nesamostojen in nesposoben funkcionirati sam.

Marsikdo namreč ob vsem tem pozablja, da je življenje izven Ljubljane vseeno malce drugačno kot pa življenje v Ljubljani. Tako za mlade, kot tudi za starše.

Sam nimam težav, če 17-letnika spremljajo starši na informativnem dnevu in se nad tem ne zgražam. Iz povsem preprostega razloga – ker je to stvar njih samih in ne opazovalcev. Seveda pa imajo ti opazovalci možnost zgražanja nad tem, ampak gre bolj za bitko z mlini na veter. Dejansko se ne bo spremenilo nič. Ker vsak vse skupaj gleda skozi svojo prizmo, je tudi to zgražanje zanimivo opazovati.

Zakaj sem zgoraj omenil, da niso vsi bodoči študentje iz Ljubljane? Ker pozabljamo, da Slovenija ni samo Ljubljana. Da obstaja neskončno malih krajev, kjer poteka življenje na malce drugačen način.

Da obstajajo kraji, ki nimajo javnega prometa, ki bi omogočal prevoz do “prestolnice” Slovenije in dejstvo je tudi, da večina dijakov nima izpita za avto in avtomobila. Tudi to lahko vse skupaj vrže povsem drugačno luč na to, da starši spremljajo svoje otroke na informativne dneve.

Marsikdo je izkoristil obisk Ljubljane tudi še za kaj drugega kot zgolj za obisk fakultete – BTC je bil tako poln v petek popoldan, kot že dolgo ni bil. Verjetno je tudi to en izmed razlogov zakaj so starši spremljali svoje otroke na informativni dan.

Marsikateri starš pa je verjetno res preveč posesiven in ne zaupa dovolj svojemu otroku. Ampak to bi bila lahko že povsem druga tema, ki pa vsekakor ni enoznačna in je ni tako preprosto definirati.

Tudi naslednje leto bodo informativni dnevi. Tudi naslednje leto bodo z dijaki prišli starši. Tudi naslednje leto se bodo nekateri zgražali nad tem. Tudi naslednje leto bodo nekateri poudarjali, da so starši preveč posesivni in da svoje otroke preveč zavijajo v “vato”. In tako bo verjetno tudi čez deset let …

Lahko pa sprejmemo dejstvo, da nismo vsi enaki in da vidimo stvari drugače. Starši bodo s svojim podmladkom prišli na informativni dan in nekateri se bodo zgražali nad tem. Nekaj je seveda vedno potrebno najti …

S starsi na informativni dan zakaj se nekateri zgrazajo nad tem
S starsi na informativni dan zakaj se nekateri zgrazajo nad tem