Čakalne vrste v zdravstvu – vir korupcije v zdravstvu?

Vsak, ki je v zadnjih letih obiskal zdravnika, se je soočil z isto težavo. Imel je natančno določeno uro pregleda pri specialistu, ki ga je po možnosti čakal več kot leto dni. Ko je prišel v čakalnico pa je ugotovil, da je ura na napotnici tam samo zato, da je in da je pred njim še vrsta ostalih ljudi, ki bi morali pregled končati že pred parimi urami.

Ko tako čakaš v čakalnici, šteješ ure, ki bi jih lahko kako boljše izkoristil – predvsem pa bi imel v tem času lahko korist sam in podjetje v katerem delaš, se dolgočasiš in upaš, da ne bo zmanjkalo baterije na mobitelu, se ti zastavi povsem nepomembno vprašanje – koliko ur na leto vržemo takole skozi okno?

Očitno je to povsem nepomemben faktor, saj se kljub vpeljavi različnih informacijskih sistemov na tem področju nič ne spremeni. Glede na to, da imajo v bolnišnicah normative za vsak poseg, pregled, je malce neumno, da preživiš za 10 minutni specialistični pregled cel dan v čakalnici. Vendar je to naše zdravstvo in edino, kar nam preostane je, da se upognemo in pogoltnemo slino in počakamo.

Vendar imamo v Sloveniji super rešitev – čakalne dobe so objavljene na spletu http://www.zzzs.si/cakdobe.

Pogled na nekatere številke je, mirno rečeno, grozljiv:

  • OE Ljubljana – za prvi pregled v ortodontiji – Trbovlje – čakalna doba v dnevih – 1460 dni
  • OE Ljubljana – za protetiko – zobozdravstvo odrasli – čakalna doba do 1241 dni
  • OE Ljubljana – za prvi pregled v spec. amb. dejavnosti rehabilitacije- splošno – čakalna doba do 180 dni

Še bolj je zanimivo, da za veliko pregledov sploh ni podatkov v sistemu, čeprav bi pričakoval, da so vsi podatki zbrani v eni bazi in da je ta baza merodajna za zdravstvo. In tukaj pridemo do pojava, ki se mu reče korupcija!

Kako deluje zdravstveni sistem v Sloveniji?

Vsak pozna nekoga, ki pozna nekoga, ki dela nekje in ki lahko uredi pregled, ali pa operacijo “preko vrste”, kljub temu, da so neskončne čakalne dobe in vrste. In v tem primeru prehajamo na področje, ki ga je “nova vlada” zapisala v svoj koalicijski program – da bo nična stopnja tolerance do korupcije v zdravstvu. “Gud Lak” bi lahko rekel, saj je to eno izmed področij, ki ga bo nemogoče povsem obvladati.

To, da starejši ljudje nosijo darila zdravnikom je nekaj povsem običajnega. Verjetno v malce bolj ruralnih predelih še veliko bolj prisotno, kot pa v večjih mestih in večjih bolnišnicah, vendar se s tem vse skupaj začne. Da tega, da določeni zdravniki, ali zobozdravniki delajo poleg koncesije tudi privatno in svojim pacientom to tudi komunicirajo, niti ne omenjam. V bistvu je čakalna vrsta na koncesijo zelo dolga, v primeru plačila storitve, pa je lahko urejeno vse skupaj takoj. Reševanje takšnih problemov in sistemska rešitev bo še kako pomembna, da se uredijo razmere v našem zdravstvu, saj smo sicer v precej neenakopravnem položaju, kljub temu, da plačujemo v zdravstveno blagajno precej zajetne kupčke denarja mesečno.

Če bo novi vladi uspelo rešiti to, potem kapo dol. Sam sicer dvomim, da bo uspešna, kajti tudi vse ostale vlade do sedaj tega niso uspele rešiti, potrošilo pa se je zelo veliko denarja na tem področju. Ja, čakalne vrste so stalnica pri nas in kot takšne so vse prej kot dobrodošle!

zoboder

 

  1. Jaz bi vsakemu priporočal, da gre za par let živet v tujino (z enosmerno karto, vozovnico). Pogled na Slovenijo bi postal popolnoma drugačen in teksti podobni temu bi bili drugačni.

Komentarji so zaprti.