NLB NFC predplačniška kartica MasterCard in NFC nalepka sta nekaj novega iz naše največje banke, ki jo ponavadi kritiziram. Tokrat pa temu ne bo tako! Na trgu obstaja že nekaj predplačniških kartic, vendar do sedaj nisem zasledil nobene s tehnologijo NFC in dodatnim NFC stickerjem (nalepko). Ali se mi zdi tehnologija NFC vredna zaupanja? Ali bom uporabljal predplačniško kartico?

Odgovora na zgornji vprašanji sta DA!

Naj najprej obdelam tehnologijo NFC. Dolga leta sem bil zaposlen v podjetju Ultra, ki je razvilo sistem Urbana in mobilno plačevanje, ki ne poteka preko NFCja, ampak uporablja govorni kanal in po njem prenaša podatke. Ker je od tega že deset in več let, se je tudi tehnologija precej spremenila. Sam nisem nikoli verjel, da bo tehnologija NFC dosegla uspeh, vendar se je v zadnjih letih s pomočjo velikih blagovnih znamk tudi to spremenilo. Nekoč, ko je samo Nokia vgrajevala v svoj telefon NFC tehnologijo, je bilo vse skupaj to samo upanje, da bo NFC doživel svoj razcvet. Tehnologija je obstajala, vendar uporabniki še nismo bili pripravljeni na to.

Tudi sedaj je še precej nezaupanja v tehnologijo NFC, vendar se stvari spreminjajo. Ljudje se morajo v končni fazi zavedati, da je ni tehnologije, ki bi bila “bulletproof” in da se da pri vsaki stvari, če je dovolj velika želja, narediti škodo. Na takšen, ali drugačen način.

Pred desetimi dnevi me je nečak, na praznovanju rojstnega dneva, spraševal o tem, katero predplačniško kartico naj si nabavi, da jo bo lahko uporabljal za plačevanje preko spleta. Ker sem lansko leto dobil eno predplačniško kartico od HypoBanke, sem jo šel iskati. Vendar sem naletel na problem – nisem našel vseh papirjev in PIN kod in vsega ostalega, tako da mu je nisem mogel dati. Ko pa sem slišal za tole kartico, sem jo takoj naročil in jo tudi dobil v parih dnevih! No, na žalost bo nečak moral naročiti svojo!

Nazaj k NLB NFC predplačniški kartici MasterCard in NFC nalepki! Prednosti:

 • na predplačniški kartici imate samo toliko denarja, kot ga želite imeti! Na njej nimate limita! In imate zgolj in samo toliko denarja, kot ste ga naložili nanj
 • predplačniška kartica je odlična rešitev za tiste, ki ne upate plačevati na spletu s svojo “tazaresno” kartico, ker se bojite, da vam bodo iz nje pobrali ves denar
 • za predplačniško kartico ne potrebujete osebnega računa (niste komitent NLB)
 • izbirate lahko med predplačniško kartico in predplačniško kartico z NFC nalepko – v tem primeru vam ne bo treba s seboj nositi kartice, ampak nalepko nalepite na svoj telefon in se med tekom ne sekirate, da boste izgubili svojo kartico, vendar boste lahko plačevali povsem preprosto s svojo nalepko na NFC terminalih
 • NFC tehnologija vam omogoča, da sami prislonite kartico, ali nalepko k NFC terminalu in tako nikoli ne posredujete kartice prodajalcu, ali natakarju

Kako do NLB NFC predplačniške kartice MasterCard?

Cene predplačniške kartice?

 • samo kartica / 10 eurov, kartica + NFC nalepka / 15 eurov
 • dvig gotovine na bankomatu / 0,75 eur
 • prejem SMS sporočila / 0,15 eur
 • nakupi preko POS terminala, ali preko spleta / brezplačno

Kako sploh deluje ta NFC predplačniška kartica?

 • kartico prislonite k POS terminalu in voila, transakcija je opravljena – nič več “svajpanja” kartice po terminalu
 • če POS terminal ni opremljen s tehnologijo NFC še vedno lahko uporabite “oldskul” metodo in vtaknete svojo kartico v terminal
 • terminal mora biti od kartice oddaljen par centimetrov, da bo šla transakcija skozi (optimalno 2 centimetra)
 • za nakupe do 15 eurov ne potrebujete PINa
 • za nakupe nad 15 eurov morate v POS terminal vtipkati svoj PIN
 • v primeru, da bi poskusili narediti več transakcij pod 15 eurov zaporedoma, sistem zadaj ne bo dovolil tega
 • za vsako transakcijo lahko prejmete SMS sporočilo z zneskom
 • banka ima zaledni sistem, ki preverja sumljive, čudne, ali kako drugače nenavadne transakcije in tudi opozarja na to

Za kaj bom jaz uporabljal predplačniško kartico?

 • za plačevanje preko spleta uporabljam v večini primerov PayPal, ki je povezan z mojo kreditno kartico. To bo še sedaj ostalo enako, vendar bom za plačevanje “eksotičnih stvari” uporabil rajši to kartico – predvsem bo uporabna za vse tiste, ki imate skupne račune z ženami!!
 • za potovanja v eksotične države, ko ne nosiš s seboj cele denarnice, ampak jo pustiš v sefu, vendar moraš vseeno imeti plačilni instrument s seboj
 • za tek in ostale športne aktivnosti – ko nočem imeti s seboj kartice, ampak mi bo povsem dovolj NFC nalepka

Tale kartica bo definitivno zanimiva za mlajše uporabnike, saj so cene transakcij in uporabe precej nižje, kot pri ostalih ponudnikih. Predvsem pa se mi zdi ideja z NFC nalepko odlična – če nič drugega si lahko par deli kartico – en ima NFC nalepko, drugi pa kartico in s tem privarčujeta pri letni naročnini na druge kartice!

 

5 Responses to NLB NFC predplačniška kartica MasterCard in NFC nalepka

 1. Forplan pravi:

  Koliko sem zasledil naj bi bila še uporabnina 0,5 €/ mesec. Plus tega ali je treba za polnjenje plačati 0,75€ ali s tem mislijo strošek UPN obrazca?

  • Tit Petrič pravi:

   http://www.nkbm.si/predplacniska-visa – nkbm predplačniška visa

   1. ni mesečne uporabnine ali stroška polnjenja (WTF NLB)
   2. nakazila za polnjenje so UPN na TRR+sklic (zamik par ur)
   3. lahko imaš lasten motiv (slika svojega psa, anyone? 16 eur, drugace 10)
   4. seveda je brezstična, nlb ni izumil ničesar, ostali rabijo samo dohitet

   Glede default uporabe predplačniške kartice pa samo beseda opozorila – v tujini za rent-a-car zavarovanje in podobno je zadeva praktično neuporabna. Tako zavarovanje deluje tako, da v RC naredijo “rezervacijo” sredstev, katera ti potem vrnejo. Kritje tega je okoli 4-5K eur, po večini sploh ne sprejemajo predplačniških. Sicer pri mesečnih limitih navadnih CC še nisem prišel do tega, da bi kadarkoli z kritjem kartice zavaroval avto in po večini plačam tistih 50-100 eur zavarovalnine odvisno od države.

   Določeni POS terminali so bolj občutljivi na predplačniške kartice in jih zavračajo. Bistven problem sem imel dosedaj samo v Franciji, kjer približno na polovico cestninskih zavračajo predplačniške kartice – domnevam zaradi zlorab, take cestninske običajno ne zahtevajo pin-a in je možno na kartici po dejstvu prekoračiti stanje. Tam je nek tunel okoli 43 eur, tako razumem privlačnost kakšne skoraj prazne pay-safe prepaid kartice za zlorabo sistema.

   V vsakem primeru so predplačniške kartice dober pristop k varčevanju. Glede na to da so pa meje evrope odprte, in da se take predplačniške kartice gibljejo nekje v rangu 10-15 eur, je pa pametno pogledati za alternative.

   NLB predplačniška tudi približno ni cenovno ugodna. Moja letna naročnina na mastercard je 12 eur, njihova za predplačniško kartico pa z uporabnino pride na 6 eur, če pa prištejemo še ostale stroške (izdelava kartice 10 eur, polnjenje 0,75eur na transakcijo), pa kaj hitro ugotovim, da letni strošek predplačniške kartice dosega stroške navadne plačilne MC.

   Raje se sprijaznim s tem, da v primeru zlorabe podatkov CC (ki je bila do sedaj še vedno krivda trgovin, procesnih centrov, …) obstaja dovolj dobra varovalka 1) mesečnega limita, in 2) odgovornosti s strani banke za kritje zlorab. Glede na primer, ki sem ga imel na NLB, so sami ugotovil zlorabo, menjali kartico, ampak transakcije zlorabe sem moral pa ugotoviti in prijaviti sam. Za take in podobne storitve NLB sem več kot vesel, da jim ne dam niti centa več.

   Če hoče kdo še bančništvo uredit, predlagam menjavo banke na Sparkasse, na udobni pozitivni račun. S povprečnim stanjem 1000 eur v mesecu nimate stroškov vodenja, ni stroškov dviga gotovine v celotnem EU območju ne glede na banko bankomata, če imate pa stanje manjše od 1000, pa še vedno plačate okvirno polovico tega kar NLB vzame iz vašega žepa. Za kaj vraga ste sploh še na NLB?

 2. Leonardo A. pravi:

  Lp,

  Mogoče veš, če so rabil (in dobili?) pri NLB kakšna dovoljenja za uporabo likov v novih reklamah (Star Wars, Matrix in Fifth element) od Lucasa/Disney, Warnerja in Columbie ali je vse kar na črno?
  https://www.youtube.com/channel/UC6XYxFMa4_GJh1yt1yQAJpg/videos

  Hvala

  Leon

 3. Ivo pravi:

  Kaj pa aplikacija za NFC enabled pametni telefon, za plačevanje s telefonom, že kdo ponuja v Slo? Razen banke koper. Ali pa kaj generičnega, da ni vezano na račun pri banki?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.