Opazili smo, da se je v preteklih tednih na družabnem omrežju Facebook pojavilo več lažnih nagradnih iger, ki navajajo, da naj bi bila njihov organizator slovenska podružnica družbe Samsung Electronics. Lažne nagradne igre ljudi z zavajanjem vabijo k sodelovanju za vredne nagrade.

V “nagradni igri” naj bi bilo mogoče sodelovati tako, da uporabnik objavo oz. “nagradno igro” všečka, jo deli na svojem profilu in/ali profilu svojih prijateljev in vnese kak komentar (v nekaterih primerih celo svoje podatke). S tem naj bi se že potegoval za vredne nagrade, kot so najnovejši pametni telefoni, tablični računalniki in podobno.

Slovenska podružnica družbe Samsung Electronics s sedežem v Ljubljani opozarja, da gre za lažne nagradne igre in lažne kanale komuniciranja, ki jih omenjena podružnica ne organizira in ne uporablja.

Slovenska podružnica družbe Samsung Electronics za svojo komunikacijo z javnostmi in uporabniki vedno in izključno uporablja le uradne kanale oz. profile na družabnih omrežjih, ki so:

Javnosti močno odsvetujemo sodelovanje v nagradnih igrah, ki nimajo jasno vidnih uradnih podatkov o organizatorju nagradne igre, in/ali pridruževanje profilom oz. stranem, ki ne spadajo med uradne kanale komuniciranja specifičnih podjetij.

Kako prepoznati lažne nagradne igre in lažne profile?

  • pogosto manjkajo jasno napisana pravila nagradne igre;
  • pogosto manjkajo podatki o podjetju oz. uradnem organizatorju nagradne igre;
  • nagradna igra je objavljena na nedavno ustvarjeni Facebook strani (ki je lahko stara le nekaj ur, kak dan ali slab teden).

Slovenska podružnica družbe Samsung Electronics sporoča, da ob zaznani lažni nagradni igri in/ali strani ukrepa karseda hitro, tako da vse neuradne in lažne strani prijavi ustreznim skrbnikom ter zahteva čimprejšnji umik.

Za javnost in uporabnike velja opozorilo, naj bodo previdni na spletu in naj ne nasedajo lažnim nagradnim igram in lažnim profilom, ki lahko ogrozijo tako njihovo varnost na spletu kot tudi osebno identiteto.