Matevž Luzar je včeraj predpremierno v Zagorju ob Savi predstavljal svoj nov film Dekleta ne jočejo. Ker sem bil ravno na obisku pri starših, sem skočil še v “kino” v Zagorju. In odšel iz kina navdušen. Kljub temu, da gre za slovenski film, ki je po naravi trd, pa je ta film zelo gledljiv in preseže marsikateri stereotip, ki sem ga imel v glavi o naših filmih. Slovenija ima par odličnih režiserjev in Matevž Luzar sodi definitivno med nje!

Po 10 letih sem ponovno sedel v kinu v Zagorju. Ni se veliko spremenilo – stene imajo nove barve, stoli so dobili nove obloge, predvsem pa se filmi predvajajo v digitalni tehniki, kar omogoča, da Zagorje dobi filme pred drugimi.

Dekleta ne jočejo je v osnovi kriminalka, ki pa ima kul zabavnih vložkov. Tudi sama igralska zasedba je odlična: Tanja Ribič, Maša Derganc, Nina Rakovec. Vse skupaj se dogaja v Velenju in zgodba je precej dobro poznana.

Mile, posojevalec denarja, ki ga nek večer obstreli napadalec ima knjižico z vsemi svojimi dolžniki. Tatjana (Tanja Ribič),  Miletova žena se znajde v situaciji, ko ostane brez denarja in ko najde črno knjižico se odloči, da bo s prijateljico Marino (Maša Derganc) in potem tudi s svojo pastorko Suzi (Nina Rakovec) vzela zakon v svoje roke. In to pripelje do zanimivih situacij, ki jih ženske rešujejo po svoje.

Všeč mi je, da je film sproščen. Da ni tipično slovenski, kjer bi morala biti umetnost postavljena v prvi plan, ampak je v prvem planu zgodba. Sicer je nekaj odgovorov iz filma ostalo odprtih, ampak to mi bi že enkrat Matevž razložil ob kakšnem pivu!

Definitivno priporočam ogled filma! 30. decembra, ob 20. uri si boste lahko film Dekleta ne jočejo ogledali na TV SLO1.