Zagreb / grafiti / Slaven Lunar

Grafiti so mi že od nekdaj všeč. Kljub temu, da nisem nikoli grafitiral sten, ali česa podobnega, pa je bila vedno v meni želja, da bi nekoč tudi to poskusil. Časa za uresničitev te želje je še dovolj. Pred par dnevi, ko smo v Zagrebu snemali grafiti artista Lunarja (Slavena Lunarja Kosanoviča), ki nam je razkazal del grafiti scene v Zagrebu, pa je moja želja še precej večja.

Včasih sem se spraševal ali je grafitiranje umetnost ali kriminal? Sedaj mi je jasno, da ne gre enačiti vseh vrst grafitiranja. To, kar sem imel priložnost videti v Zagrebu (Studentski Centar u Zagrebu, Savska cesta 25) je umetnost. Tako resnična umetnost, da sem moral od blizu preveriti, če to dejansko ni “print”.

V Zagrebu imajo par con, kjer lahko grafitarji ustvarjajo svoje umetnine in jih nihče ne preganja. Definitivno priporočam obisk katerega od teh “kvartov”, ko boste naslednič v Zagrebu in boste poleg ZOOja in trgovskih centrov lahko doživeli še umetnost!

Slaven Lunar mi je razložil različne tehnike grafitiranja, predvsem pa da je za to potrebno precej truda, energije in porabljenih sprejev. Glede na to, da je zanj grafitiranje umetnost, je bilo zanimivo videti kako poriše različne lokale in prostore po Zagrebu (in zato dobi plačilo).

p.s.: sam bom raje še naprej občudoval grafite in grafitarje, ker bo tako precej boljše, kot pa da poskusim s svojo umetnostjo!

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja