European Outdoor Film Tour 16/17 / Ljubljana, 1. - 3.12. European Outdoor Film Tour 16/17 / Ljubljana, 1. - 3.12.

European Outdoor Film Tour 16/17 / Ljubljana, 1. – 3.12.

European Outdoor Film Tour. Od 7. oktobra na turneji po Evropi. Od 1. do 3. decembra ob 20. uri v Kinu Komuna v Ljubljani (7 filmov, 120 minut, 1 navdihujoč večer).

European Outdoor Film Tour., najbolj znan evropski filmski dogodek o športu na prostem, bo letos gostoval v več kot 300 krajih v 15 državah. Gledalcem bodo zagotovo v navdih športniki – strastni pustolovci z izjemno ljubeznijo do narave. Več informacij in datume predvajanj si lahko ogledate na spletni strani WWW.EOFT.EU

V festivalskih programih zadnjih 16 let smo zvesti našemu načelu, da ne potrebujemo igralcev, zelenega zaslona, ponovljenih posnetkov. Vse, kar potrebujemo, so resnične pustolovščine. Celotna dolžina filmskega programa je 120 minut, vmes bo tudi 30-minutni odmor. Skupaj s spremljevalnim programom s predstavitvami in nagradnimi igrami bo celoten dogodek trajal od 2,5 do 3 ure.

  • DOWN TO NOTHING

GORSKA EKSPEDICIJA V MJANMAR: Ameriška alpinistka Hilaree O’Neill se želi skupaj z Markom Jenkinsom, Emily Harrington, Coryjem Richardsom in Renanom Ozturkom povzpeti na domnevno najvišji vrh v jugovzhodni Aziji. Ko zagledajo Hkakabo Razi, je jasno, da je zahtevna odprava že zahtevala svoj davek. Dobršen del opreme in hrane so morali pustiti za seboj na poti. Ko dosežejo višinski tabor, negotovost, frustracija in razočaranje skupaj z bolečimi spomini že pošteno ogrožajo uspeh odprave.

ZDA, 2015 // Camp4Collection // Režiser: Renan Ozturk // Nastopajo: Hilaree O’Neill, Renan Ozturk,

Emily Harrington, Mark Jenkins, Cory Richards, Taylor Rees // 30 minut

  • FLOW

GORSKO KOLESARJENJE: Strmi spust na gorskem kolesu ne privabi nasmeha na usta Haralda Philippa. Vseeno mu je tudi, ali pri spustih izvaja najnevarnejše skoke in obrate. Ko se s kolesom poda na vio ferrato v Dolomitih, lovi nekaj povsem drugega: tok. Tisto posebno stanje, ko je vse čisto prav, ko samozavest premaga strah in sta kolo ter kolesar eno. Harald poskuša najti odgovor.

Nemčija, 2016 // HelliVentures Filmproduktion // Režiserja: Joachim Hellinger, Christian Schmidt // Nastopa: Harald Philipp // 10 minut

  • LUNAG RI

PORTET PLEZALCA: Ko zapre oči in pomisli na Nepal, David Lama ne vidi najprej zasneženih gorskih vrhov, pač pa zelene doline in majhno vas, kjer je otroštvo preživel njegov oče. Avstrijski alpinist je Nepal obiskal precej prej kot večina zahodnih alpinistov. Ko je bil majhen, so ga njegovi starši prenašali na hrbtu, sedaj pa mu sledijo, ko ubira svojo pot. Družina je prišla na obisk k očetovim sorodnikom. A to ni Davidov edini razlog za vrnitev v Nepal. Tokrat ga vlečejo tudi visoke gore. Skupaj z ameriško alpinistično legendo Conradom Ankerjem se želi povzpeti na Lunag Ri (6895 m), zaenkrat še neosvojen vrh s tehnično zahtevnim severozahodnim grebenom.

Nemčija, 2016 // HelliVentures Filmproduktion // Režiserja: Joachim Hellinger, Hans-Peter Stauber // Nastopata: David Lama, Conrad Anker // 20 minut

  • LOCKED IN

KAJAKAŠKA ODPRAVA: To ni njihova prva kajakaška odprava, a tokrat so tako Ben Stookesberry in Chris Korbulic (KADOMA, E.O.F.T. 11/12) kot tudi Ben Marr in Pedro Oliva očitno obstali – psihično in geografsko. Njihov cilj: postati prvi kajakaši, ki bi se spustili po celotni reki Beriman skozi srce papuanske džungle vse do Salomonovega morja. Na tem potovanju povratne vozovnice ne obstajajo. Ko spravijo kajake v reko, je samo ena pot iz soteske. In leži 48 km po toku navzdol.

ZDA, 2016 // Reel Water Productions // Režiser: Bryan Smith // Nastopajo: Ben Stookesberry, Chris Korbulic, Ben Marr, Pedro Oliva // 18 minut

  • WHEN WE WERE KNIGHTS

LETENJE Z LETALNO OBLEKO IN SKOKI BASE: Matt Blank in Ian Flanders: moderna viteza, ki se otepata dolgčasa? Ali zgolj adrenalinska odvisneža, ki iščeta naslednji odmerek? Nič od tega. Letalcev in skakalcev BASE ne povezuje želja po smrti, temveč globoko dolgoletno prijateljstvo, ki se je utrdilo ob skokih BASE, nešteto izletih do strmih pečin ob vikendih in divjih zabavah na poti. A ko en sam skok razdre njuno prijateljstvo, ostane samo vprašanje: ali je bilo res vredno?

ZDA, 2016 // Go pro & Camp4Collection // Režiser: Anson Fogel // Nastopata: Ian Flanders, Matt Blank // 11 minut

  • LA LISTE

STRMO SMUČANJE: Stena, za katero drugi smučarji prostega sloga menijo, da je »prestrma za smučanje« – tu se za Jérémia Heitza zabava šele začne. Švicarski ekstremni smučar s hitrostjo 120 kilometrov na uro pod 55-stopinjskim naklonom s širokimi zavoji drvi proti dnu gore. Od daleč so njegovi gibi sproščeni, a strah mu je tesno za petami. Še dobro, da ga nikoli ne doseže. To zimo je sestavil seznam svojih 15 najljubših štiritisočakov, na katerem sta tudi Ober Gabelhorn in Zinalrothorn. Ali jih lahko vse presmuča v eni sezoni?

Švica, 2016 // Timeline Missions // Režiser: Guido Perrini // Nastopata: Jérémie Heitz, Sam Anthamatten // 8 minut

  • THE ADVENTURES OF THE DODO

PLEZANJE V VELIKIH STENAH: Pravijo si »divja druščina«: prejemnik nagrade Piolet d’Or Sean Villanueva O’Driscoll, Ben Ditto ter brata Olivier in Nicolas Favresse. Obožujejo plezanje v velikih stenah, prve vzpone pa praznujejo z glasbenim improviziranjem na vrhu ali portaledgu. Tudi v najbolj napolnjenih nahrbtnikih se namreč vedno najde prostor za piščal ali mandolino … V njihovi najnovejši pustolovščini se odpravijo na Baffinov otok z jadrnico »Dodo’s Delight«. Po težkem začetku na Grenlandiji in zastrašujoči plovbi po Baffinovem zalivu »divja druščina« in njihov 79-letni kapitan, župnik Bob Shepton, končno prispejo do velikih sten Baffinovega otoka.

ZDA, 2016 // Reel Rock Film Tour // Režiserji: Sean Villanueva O’Driscoll, Josh Lowell, Nick Rosen, Peter Mortimer // Nastopajo: Sean Villanueva O’Driscoll, Nicolas Favresse, Olivier Favresse, Ben Ditto, Bob Shepton // 25 minut