Božiček, Dedek Mraz, božič / z veliko ali malo začetnico?

December. Čas praznikov in čas božiča, Božička, Dedka Mraza in besed, za katere smo v dilemi ali jih pišemo z veliko začetnico ali z malo začetnico? Ali veste, kako se pravilno zapiše božič, kako pa Božiček?

Sploh ni tako težko. Bajeslovna in veroslovna imena pišemo vedno z veliko začetnico. Kar pomeni, da pišemo Božiček z veliko začetnico. Pri Dedku Mrazu je situacija bolj zanimiva in pravopis nam da možnost, da uporabimo obe variatni – dedek Mraz in Dedek Mraz.

Ampak pozor. Beseda božič se piše z malimi črkami! Vsi prazniki se pišejo z malimi črkami (valentinovo, novo leto, velika noč), razen tistih, ki so izpeljani iz priimka (Prešernov dan), ali v nekaterih primerih iz osebnih imen.

Če boste pisali čestitke, se izognite pisanju vam z veliko začetnico – Vam. Pravopis še vedno dovoljuje veliko začetnico, vendar v primeru, ko ogovarjamo osebo, do katere želimo izraziti izrecno spoštovanje. Če voščite celi družini, potem morate uporabiti vam.

Da ne bo pomote. Tudi sam delam napake. Veliko napak v svojih objavah. Vejice, začetnice, smiselnost stavkov… Veliko stvari, ki jih moram popraviti, predvsem pa moram kdaj kakšen tekst tudi sam prebrati za seboj.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja