GoPro Hero5 Black unboxing / moja prva GoPro kamera

Moja prva GoPro kamera. GoPro Hero5 Black. Največ se poje zarečenega kruha. Leta 2006 sem se namreč odločil, da ne bom posegal na področje video vsebin, ker me je takrat precej bolj zanimala fotografija. Takrat je obstajal Google Video in telefoni še niso imeli kamer s katerimi bi lahko snemali video vsebine, ki bi bile primerne za objavo.

Kamere so bile drage, predvsem pa je bilo upravljanje z njimi vse prej kot preprosto. Strošek investicije je bil takrat velik in posledično je bila fotografija precej boljša odločitev, kot pa video. Takrat, v tistem času. V zadnje pol leta se vse bolj igram z mislijo, da je čas, da “zajaham val”, ki se je pred par leti začel širiti iz ZDA tudi v naše kraje – vloganje in video vsebine. In v tem času sem posnel par vsebin in jih objavil na YouTubeu https://www.youtube.com/ronikordis.

Ideja je bila dokaj preprosta. Vse video vsebine posnamem s telefonom, jih s telefonom sestavim (iMovie) in jih tudi s telefonom objavim. Zadeva deluje in je uporabna. Vendar zgolj, ko so razmere za snemanje odlične – dobra svetloba je predpogoj. Posledično sem že pred časom začel razmišljati, da bi nabavil kamero, ki bi jo lahko uporabljal tako na smučanju, kot na morju, ali pa samo na sprehodu v hribe. Kamero, ki mi bo omogočala, da z njo naredim fotografije in videoposnetke, predvsem pa, da bo dokaj “bulletproof” in mi ne bo potrebno nanjo paziti, kot moram na iPhoneta.

Odločitev, ko sem se odločil, kaj si želim od kamere, je bila preprosta. GoPro Hero5 Black, ki ima sledeče karakteristike:

  • 2″ ekran na dotik
  • video do 4K pri 30 fps
  • fotografije 12MP
  • vododporna do 10m globine
  • stereo snemanje zvoka in napredno zmanjševanje hrupa vetra
  • elektronska stabilizacija video posnetkov
  • GPS

Na srečo je kolega Damjan pred par dnevi nabavil svojo Hero5 kamero in mi dal nasvet, kje jo dobim najugodneje. Cene kamer so praktično enake, vendar Foto Klik doda ob nakupu še torbico in “selfie stick”. Zraven sem vzel še 32GB kartico in dodatno baterijo – baterija pri Hero5 naj bi zdržala okoli 1 ure, kar pa mi je skoraj premalo.

Ker sem navdušen nad “unboxingom”, sem se tudi tega lotil z novo igračko. Kot sem zgoraj omenil, telefon je super za snemanje videa, ampak v pravih svetlobnih pogojih. Posledično je tudi kvaliteta spodnjega videa precej slabša, kot bi bila, če bi bil posnet z GoPro kamero.

Tako, v naslednjih tednih in mesecih pričakujte več video vsebin, predvsem pa bolj kvalitetne video posnetke, kot sem jih ustvarjal do sedaj.

Aja, prvi vtis z GoProjem? Navdušen. In zastavilo se mi je dokaj preprosto vprašanje – zakaj hudiča jaz tega nisem nabavil že pred parimi leti. Zakaj moram vedno znova dokazovati sam sebi, da sem povsem preveč trmast v življenju in če se za nekaj odločim v preteklosti, to furam pol življenja. Mogoče pa je čas, da se začnem spreminjati tudi na tem področju, predvsem pa, da se prepustim stvarem in začnem uživati v njih, namesto, da se držim svojih odločitev celo življenje!