Moja prva veganska potica (recept) in Bosch OptiMUM #enostavnozabavno

Včeraj je bil dan, ko sem prvič spekel (po receptu) vegansko potico, ki je zelo okusna, samo z njeno obliko nisem najbolj zadovoljen. Pri pripravi testa in nadeva mi je bil v pomoč univerzalni kuhinjski aparat Bosch OptiMUM, ki sem ga dobil na test.

Zakaj bi kdorkoli pekel vegansko potico, se sprašujete? Odgovor je preprost. Ker jo lahko in ker me je že nekaj časa zanimalo, kako se dajo pripraviti klasične jedi na veganski način. Odstraniš jajca, mleko, maslo, margarino in pripraviš tradicionalno jed. Če imaš na zalogi še par nasvetov pokojne babice, potem bo tudi veganska potica uspela.

Najprej k mojemu pomočniku. 1500 wattov moči. Cel kup funkcij, ki so mi prišle prav. Vgrajena tehtnica, mešanje testa po vnaprej definiranem programu, predvsem pa velika posoda, kjer sem lahko “mešal” testo. Sicer sem imel nekje v mislih, da pri tem ne bi smel uporabljati električnega mešalnika, vendar sem v skladu z moško logiko kršil to pravilo.

Recept za vegansko potico?

Na spletu sem iskal različne recepte in na koncu sem jih par združil skupaj in naredil nekaj po svoje. Kakopačne?!

Za testo sem uporabil:

 • 1 dcl riževega rastlinskega mleka
 • vrečko suhega kvasa (bio kvas)
 • 250 g presejane moke
 • pol čajne žličke soli
 • 0,5 dcl agavinega sirupa
 • 0,5 dcl riževe smetane
 • 0,5 dcl kokosovega olja

Kvas sem stresel v toplo riževo mleko in pustil vzhajati. Ostale sestavine sem dal v kuhinjski aparat in na koncu dodal tudi mleko s kvasom. Vse skupaj zmešal in naredil dva hlebčka, ki sem ju dal med peki papir (ki sem ga vnaprej namazal s kokosovim oljem) in zvaljal.

Za nadev sem uporabil:

 • 200 g mletih orehov
 • 1 dcl riževega rastlinskega mleka
 • 50 g kokosove moke
 • 0,5 dcl riževe smetane
 • 1 žlico kakava
 • 0,5 dcl agavinega sirupa
 • rozine
 • napolitanke Manner

Jaz sem vse skupaj stresel v posodo in potem rahlo pokuhal vse skupaj. Ko sem miksal z Bosch OptiMUM sem opazil, da je vse skupaj malce preredko in dodal še par napolitank. Sam sem preskočil rum, sem pa dodal precej rozin – pri tem so deljena mnenja …

In sedaj pride del, ki sem ga jaz zafrknil – namreč, nisem namazal celotnega testa z nadevom, ampak zgolj določen del, ker se mi je zdelo, da bo boljše. Pred mnogo leti sem ustvarjal s “fimo maso”, pa mi tudi ni šlo od rok. Namreč, moral bi razmazati nadev po celem testu, razen pri robovih bi moral pustiti prostor, da bi ga lahko “zaprl”.

Potico sem položil na namaščen peki papir in v pečico ogreto na 50ºC, za pol ure. Nato sem spremenil temperaturo na 200ºC in pekel 20 minut. Potem sem znižal temperaturo na 175ºC za 10 minut in kasneje na 150ºC še za deset minut. Pokril z mokro krpo in počakal, da se je ohladila.

Takrat je nastopil trenutek resnice. Testo je bilo malce preveč mehko in posledično ni imelo povsem prave oblike. Kot sem že zgoraj omenil, nisem pravilno razporedil nadeva in veganska potica ni dobila svojih značilnim marog. Je pa bilo tako testo, kot tudi nadev odličnega okusa. In ja, končno potica, kjer je veliko več nadeva, kot pa samega testa. Verjetno nisem edini, ki ima rad takšno potico, kajne?

Če sem zadovoljen s svojo “stvaritvijo”? Da. Zelo. V bistvu presenečen, da sem se je lotil in da mi je uspela. Z veseljem sem si odprl Coca Colo in zagrizel vanjo. Ko bom odpravil zgornje napake bom delal konkurenco Angelci Likovič. Pa zamenjat moram kvas, ali pa moram biti malce bolj potrpežljiv pri celotnem postopku.

p.s.: da o tem, kako je izgledala kuhinja po koncu operacije veganska potica niti ne omenjam. Vendar sem saniral “škodo”.

 1. Kakšen je pa razlika med veganskim kvasom (t:3min 52s na zgornjem posnetku) in navadnim kvasom ?

  1. kvasovke.. nekateri gledajo tudi na to.. jaz sicer ne kompliciram, ampak tega sem imel doma ze precej casa :)

Komentarji so zaprti.