Kam na pustovanje / karneval 2017

Letošnji pust pride na 28. februarja (pustni torek). Pustna sobota pa pade na 25. februarja, ko bo po Sloveniji veliko pustnih rajanj in povork karnevalov. Že od nekdaj me je fasciniral pust in pustne maske. Sicer je minilo precej let, odkar sem se zadnjič našemil in šel “zganjat pustne norčije“. Vedno sem raje opazoval ljudi, ki so si nadeli maske in potem v zavetju anonimnosti počeli stvari, ki jih brez maske ne bi nikoli. Seveda je dodaten pogum dodal alkohol, ki je ponavadi za pusta tekel v potokih.

Kam torej iti na pustovanje, ali ogled karnevala?

ptujski karneval

reka karneval

  • Seveda pa pri vsem tem ne morem mimo Benetk, destinacije, ki je za vsakega ljubitelja maškar “top” destinacija. Kljub temu, da se maske skozi leta precej ponavljajo, je pogled na njih več kot čudovit. Če je vreme sončno in Markov trg ni pod vodo, potem je to odlična destinacija za izlet in ogled – http://www.carnevale.venezia.it/en/

karneval benetke

Beneški karneval je povsem drugačen od ostalih pustnih karnevalov. Zgodovina beneškega karnevala, oz. prvi ohranjeni zapis o uporabi mask, sega v leto 1268. Beseda karneval (ang. carnival – ita. carnevale) izvira iz latinske besede carnem levare ali carnelevarium, kar pomeni vzeti s seboj, oz. odstraniti, meso. Obstaja še druga razlaga, da naj bi beseda carnevale izvirala iz latinskih besed carne in vale, kar pomeni zbogom meso!