Kako sem skočil v Divje jezero / Idrija / 8 stopinj

Divje jezero (Savage lake) leži dva kilometra oddaljeno od Idrije. Sledimo tablam, ki kažejo proti jezeru in Klavžam. Jezero leži ob cesti in je poleti precej oblegano, ker pritegne turiste, ki se peljejo mimo.  Je precej majhno jezero – ponavadi dolgo 65 metrov in široko 40 metrov in od leta 1967 naravni spomenik in prvi slovenski muzej v naravi. Jezero je zanimivo za potapljače, saj so ga dosedaj odkrili do globine 160 metrov. Po podatkih Jamarske reševalne službe so v Divjem jezeru umrle tri osebe.

Divje jezero je kraški izvir, saj je 15 metrov pod jezersko gladino poševen rov, iz katerega priteka voda in polni jezero. Ta voda pa potem odteka v najkrajšo slovensko reko, Jezernico, ki se po 55 metrih izliva v Idrijco.

Glede na to, da sem šel v tiste kraje, sem se odločil, da skočim v jezero. Ker je prejšnji dan možno deževalo je bila voda precej motna in posledično se je slabo videla globina voda. Pa vendar sem bil ob jezeru že parkrat v preteklosti in se spomnil, da sem že pred leti razmišljal, da bi skočil vanj.

Voda v jezeru je celo leto konstantna – med 7 in 10 stopinjami. In tudi včeraj ni bilo nič drugače. Kljub temu, da sem pričakoval hladno vodo, me je malce šokiralo, kajti vseeno je bilo zunaj 20+ stopinj. Vendar je bila to prijetna osvežitev in ob manj motni vodi bom ta skok še ponovil.

p.s.: ne posnemajte mojih neumnosti, predvsem pa ne skačite v vodo, kjer ne poznate njene globine in temperature.