Zadnje čase vozim vozila različnih proizvajalcev in večkrat sem v dilemi, ko zapeljem na bencinsko črpalko, na kateri strani natočim gorivo v avto. Saj veste, pri enih vozilih je na levi strani, pri drugih na desni. Dokler je zgolj stran problem je še vse v redu, ko pa se bom ukvarjal s tem katero gorivo moram točiti, takrat se bom vprašal po zdravju.

Načeloma pri manjših vozilih (kot pri moji Tigri) ni problema na kateri strani je “tank”, saj so ponavadi cevi na bencinskih črpalkah dovolj dolge. Pri večjih vozilih in na tistih bencinskih črpalkah, ki imajo bolj malo prostora za točenje goriva pa lahko nastane problem.

Rešitev, ki jo marsikateri proizvajalec avtomobilov uporablja je preprosta. Ob “števcu” za gorivo je ponavadi narisan simbol črpalke  in zraven tudi puščica, ki prikazuje na kateri strani se toči gorivo. Pri starejših vozilih je to označeno z ročko vozila pri črpalke. In odvisno na kateri strani je ta ročka, tam boste tudi točili gorivo v avto. Te oznake ni pri vseh vozilih – pride pa še kako prav. Me zanima, kam bi jo dali pri “fičkotu”?

Spodaj je prikaz puščice pri Citroën C4 Cactus.