Včeraj je potekalo soočenje dveh kandidatov za župana Ljubljane – na desni strani je bil Anže Logar (SDS), ki si želi “Pozdraviti Ljubljano” in na levi strani aktualni župan Zoran Janković. Soočenje je organiziral Dnevnik, možen pa je bil ogled “livestreama”, ki ga je med drugim prenašala tudi STA.

Na eni strani teoretiziranje, kaj vse bi bilo treba spremeniti. Na drugi strani pa odgovarjanje s številkami in podatki, ki jih je aktualni župan stresal iz rokava. Vedno znova sem presenečen nad spominom Zorana Jankovića, ki je imel na čisto vsako “obtožbo” druge strani konkretne podatke, ki mu jih je tudi predočil.

V bistvu je bilo na trenutke že precej moreče vse skupaj, saj se mi je Anže Logar počasi začel že smiliti. V občinstvu pa je očitno imel podpornike, ki so mu navdušeno ploskali in navijali zanj.

Glede na to, da je Anže Logar že vrsto let mestni svetnik ima seveda dovolj podatkov o tem, kaj se je dogajalo v Ljubljani v zadnjih letih. Pa vendar mu tudi to ni pomagalo, ko je poskušal z udarci pod pasom pokazati, da se je pripravil na soočenje. Ko je županu očital 160 milijonov veliko bančno luknjo zaradi Stožic, je dobil precej direkten odgovor – da pod nobeno pogodbo ni podpisan on in da kljub temu, da je Anže Logar delal v banki ne razume povsem tega o čemer govori.

Tudi na drugi strani je bilo par udarcev pod pasom – ko je župan vprašal aktualnega poslanca zakaj je glasoval proti zakonu o glavnem mestu in je zaradi tega Ljubljana izgubila denar. V bistvu so v času vladanja stranke SDS Ljubljani vzeli precej velik del denarja, kar v vseh teh letih znese preko 800.000.000 evrov.

V soočenju so se dotikali različnih tem in ena izmed njih je bila tudi parada ponosa in istospolne poroke, kar je tudi dolžnost župana.

In tukaj je Anže Logar padel na celi črti – na vprašanje, če bi poročil istospolni par se ni odzval in se je izgovarjal. Ko pa je dobil zastavljeno konkretno vprašanje, če bi se udeležil parade ponosa pa je bil njegov odgovor NE.

S tem je pokazal, da se mu ne gre za Ljubljano, ampak se mu gre za lastna prepričanja in prepričanja stranke. To pa je točno tisto, kar si Ljubljana in Ljubljančani ne želijo. S takšno retoriko bi dobil veliko glasov v ruralnem okolju, Ljubljana pa je v tem času postala malce drugačna.

Sicer sem pričakoval, da bo Anže Logar precej drugače poskušal kontrirati Zoranu Jankoviću, pa se je vseeno izkazalo, da ne more iz svoje kože. In res je. Zorana bo težko kdorkoli premagal, dokler se ne bo on sam odločil, da ne želi biti več župan.

Če koga zanima posnetek …