Če greste v Budimpešto, potem boste povsod zasledili, da je obisk New York Cafe Budapest eden izmed obveznih postankov. Meni osebno je bil zajtrk v New York Cafe Budapest  zgolj in samo #touristtrap – ena izmed lokacij, kjer boste ob veliko denarja. Vendar, če ste “influencer”, ali pa se kakorkoli drugače želite dičiti pred kolegi, potem boste pripravljeni to tudi plačati.

Hotel New York Palace ima dolgo zgodovino. Leta 1894 ga je zgradilo podjetje New York Life Insurance Company kot svojo glavno pisarno v tem delu. Leta 2001 je hotel kupilo podjetje Boscolo Hotels in ga preimenovalo v Boscolo Budapest. V letu 2006 je bil ponovno odprt – popolnoma prenovljen in v vsem svojem sijaju.

Hotel je čudovit in vreden obiska. Zajtrk v New York Cafe pa je bolj namenjen “preseravanju”. Vsakomur, ki se bo odločil za obisk priporočam, da vnaprej rezervira mizo. Sicer bo lahko več kot pol ure čakal v vrsti (odvisno je od dneva), da bo dobil prazno mizo. Na žalost v ponudbi nimajo nič za vegane.

Ko dobiš mizo, se vse skupaj šele začne. Cena italijanskega zajtrka je 17 evrov – na mizo dobiš kruh, rogljičke in pecivo, “žogico” masla, sedem različnih marmelad, čaj ali kavo, sveži sok in sadno solato. V bistvu, če drugače pogledam niti ni tako visoka cena za vse skupaj. No, če naročiš kakšna posebna jajčka se začnejo cene okoli 9 evrov. Cena kapučina je 7,5 evra, domači čaj pa 6 evrov. Ok. Vse v redu, ker upoštevaš, da gre za zgodovino in vse ostalo. Na koncu ugotoviš, da so dodali še 15 odstotkov za storitev.

V vrsti za mizo sem čakal okoli 20 minut. Tisti, ki so imeli rezervacijo, so šli mimo, kar sem povsem razumel. V prostoru so se vsi samo fotografirali in ni čudno, da je bila gužva in da smo v vrsti čakali za mizo. Ko sem bil končno poseden, sem dobil v roke meni in ugotovil, da ni nič veganskega. Se zgodi.

Ko sem na mizo dobil zajtrk nekoga drugega in prijazno povedal, da tega nisem naročil – me je natakar čudno gledal in mu ni  bilo jasno, kako se je zmotil. Čez par minut je prišel nazaj in vzel stvari in jih prestavil na drugo mizo. In jaz sem čakal naprej. Potem sem dobil sadno solato, ki je bila na žalost vse prej kot dobra. Pričakoval bi sadje z okusom, ampak to je bilo vse skupaj krneki. Vendar sem tudi to razumel. Ko sem dobil kruh in pecivo na mizo, sem vprašal, če je v pecivu mogoče maslo, ali karkoli živalskega. Ker ni vedel odgovora, je rekel, da bo vprašal v kuhinji. No, odgovora nisem dobil in sem raje zagrizel v trd kruh.

Priznam, borovničeva marmelada je bila odlična. In to je bilo tudi to, kar je bilo odličnega na tem zajtrku. Ko sem prosil istega natakarja za račun, je to trajalo več kot 15 minut.

Mogoče ni bil njihov dan. Mogoče so bila moja pričakovanja previsoka. Lahko pa, da je to njihov način in da tako oni funkcionirajo. Vendar, ko plačaš precej denarja za slabo storitev in tudi nič posebnega dobro hrano, potem si rahlo razočaran. In verjetno nisem edini – in ja, nimam selfija, kot ga imajo vsi ostali, ki so bili v tistem času v New York Cafe.

p.s.: šele kasneje sem odkril, da imajo samopostrežni zajtk, ki stane 25 evrov in je v bistvu verzija “all you can eat”. Ko sem opazoval par za sosednjo mizo, ki je vsake par minut prinesel nov, do vrha napolnjen krožnik, sem ugotovil, da sem verjetno naredil napako, ker se nisem odločil za to varianto.